Economia 02/03/2022

Es valida el decret llei turístic amb el vot en contra de tota l'oposició

El PP, Ciutadans, El Pi i Vox han posat el focus de la seva negativa en la moratòria i les formes del Govern per tramitar la llei

2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

PalmaEl Parlament ha validat el decret llei turístic que conté la moratòria del bloqueig de les places turístiques de les Illes. El Govern ho ha aconseguit amb el vot a favor dels seus socis, però amb cap tipus de suport per part dels altres partits, ja que tots hi han votat en contra. Ara bé, tots els partits han votat a favor que també es tramiti com a projecte de llei.

En la presentació de la llei a la Cambra, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha enfocat el discurs a demanar el vot a favor dels partits de l'oposició. Finalment, no ho ha aconseguit, però anteriorment havia instat a estirar la mà perquè "deixin de fer renou, escoltin i facin propostes".

Negueruela ha fet un repàs de tot el que conté el decret llei, en termes de circularitat i sostenibilitat social, ambiental i territorial. Ha reivindicat el reenfocament cap a la qualitat en lloc de la quantitat, com ja ha dit diverses vegades. Així i tot, ha instat tots els partits que hi han votat en contra a fer propostes per millorar la llei i que deixin "el no pel no".

Les argumentacions dels partits de l'oposició s'han centrat en dos punts: no estan d'acord amb la moratòria, però també han posat el focus en les formes del Govern. En aquest segon, la diputada del Partit Popular Salomé Cabrera l'han titllada de "deslleial, intervencionista, xulesca" i que demostra "prepotència".

Cabrera ha volgut recordar la manca de consens que hi ha dins el sector turístic sobre la llei. Ha citat els hotelers d'Eivissa i Menorca, a part de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIMEM). Llavors ha insinuat al conseller Negueruela i a la presidenta Armengol a veure si volien que el Parlament se n'anàs a casa per, així, poder legislar sols, ja que amb els decrets llei fan això, mentre ha reivindicat que s'hauria d'haver tramitat com a projecte de llei des del principi.

En la mateixa línia s'ha mostrat la portaveu de Ciutadans, Patrícia Guasp, que ha assegurat que avui s'ha pogut veure "el perfil més demagògic del conseller Negueruela", i ha dit que ha mentit "amb la cara alta" diverses vegades al Parlament.

Guasp ha fet un seguit de demandes al conseller Negueruela, dient-li que "deixi d'instrumentalitzar-ho tot i deixi de governar a cop de decret, on no existeix el consens de què tant fa gala". Finalment, la portaveu de Ciutadans al Parlament ha demanat al conseller que retiri el decret i presenti un projecte de llei.

Pel que fa a El Pi, el portaveu, Josep Melià, també s'ha mostrat molt en contra de la manera com s'està validant la llei. Ha argumentat que el decret hauria d'haver estat només per a la moratòria, i la resta s'hauria d'haver tramitat com a projecte de llei. A més, també ha posat molt l'accent en el canvi d'usos, que no preveu el decret llei, i sobre com perjudica el lloguer turístic.

Melià ha deixat entreveure que les esmenes que presentarà el seu partit aniran en consonància que es puguin intercanviar les places entre els particulars. Melià ha assegurat que "la nova llei s'acull malament al canvi normatiu del 2017" i posa en perill el lloguer vacacional. A més, també s'ha pronunciat en el sentit de presentar esmenes en què es tracti els establiments turístics de manera diferent, "perquè no podem tractar situacions desiguals de la mateixa manera".

stats