Economia 24/02/2022

El Govern tramitarà totes les places turístiques que estiguin en procés de compra

Es consideraran 'en tràmit' les que hagin fet el primer pas amb l'organisme competent, és a dir, en el cas de Mallorca, la Conselleria de Turisme

2 min
Hotel a Magaluf, Palmanova.

PalmaL'anunci del decret llei turístic va aplegar gairebé tota la població per sorpresa. Sense previ avís, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va anunciar que dins la llei s'hi incloia una moratòria de les places turístiques. Així i tot, va dir ben clar que "totes les places que estiguessin en procés de tramitació" no estarien en perill. Però aquest "procés" no és senzill ni consta de només una passa, sinó que són quatre.

Finalment, la Conselleria de Turisme ha detallat a quina de les quatre passes es considerarà que la plaça ja estava "en procés de compra" i, en conseqüència, tindrà dret de continuar endavant i optar a l'obtenció de la plaça definitiva. Segons s'ha dit des l'ens, "es consideraran en tramitació les peticions que hagin fet el primer pas amb l'organisme competent a cada illa". En el cas de Mallorca, és la Conselleria de Turisme.

Així, totes les persones o empreses que abans del dia de la moratòria van començar el procés de "la compra de places a la Conselleria" encara podran optar a aconseguir-les. Per altra banda, els qui només havien fet els primers passos per aconseguir-les quedaran fora de l'"excepció" del Govern. Per aquestes primeres passes s'entén la demanda a l'ajuntament pertinent del certificat de zona apta i, també, la cèdula d'habitabilitat que s'ha de demanar als consells insulars.

D'altra banda, totes les entitats o persones que ja tinguessin places comprades podran demanar la Declaració Responsable d'Inici d'Activitat Turística (DRIAT), el darrer esglaó dels quatre que hi ha per obtenir, finalment, les places turístiques.

Així, el Govern estreny el cercle i detalla quins són els tràmits que es consideraran "excepcions" i que podran tenir opció a aconseguir les places que hagin demanat. Ara bé, de moment, la Conselleria encara no ha pogut detallar quin és el nombre exacte de places que estan dins aquest punt de tramitació i tindran opció a tramitar-se definitivament.

Cal recordar que la moratòria que inclou el decret llei turístic sobre noves places va entrar en vigor dia 11 de febrer. I també cal tenir en compte que dia primer d'abril aquest 2022 les competències d'ordenació turística de Mallorca, que ara mateix té el Govern, es transferiran al Consell insular.

stats