Economia 25/04/2022

Els preus industrials es disparen un 112% a les Balears el mes de març

El major increment es va registrar en la taxa anual de la producció d'energia elèctrica, que va augmentar un 180%

ARA Balears
2 min
Una central elèctrica.

PalmaEls preus industrials a les Balears augmentaren un 112,5% el març en taxa interanual, nou punts més que les dades de febrer (+103,5%), impulsats per l'energia, segons ha informat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En concret, el major increment, segons ha apuntat Europa Press, es va registrar en la taxa anual de la producció d'energia elèctrica a les Illes, que es va disparar un 180,7%.

El segueixen els preus dels béns intermedis (+14,2%) i els béns de consum no durador (+6,9%). A més, també van pujar a l'Arxipèlag els preus dels béns de consum (+6,2%), els béns d'equip (+4,5%) i els béns de consum durador (+2,5%).

D'altra banda, la taxa anual augmentà el març respecte del febrer a totes les comunitats autònomes. Els majors increments es produeixen a Múrcia i Andalusia, amb pujades de 13,2 i 11,7 punts, respectivament. Per part seva, el País Valencià i la Rioja són les comunitats que menys incrementaren les taxes, amb augments de 2,0 i 2,5 punts, respectivament.

Amb tot, a Espanya els preus industrials van pujar un 6,6% el març passat amb relació al mes anterior i es van disparar un 46,6% en taxa interanual, 5,5 punts per sobre de la de febrer i creixement rècord en 46 anys. Amb el repunt interanual de març, el més elevat des de l'inici de la sèrie, el gener del 1976, els preus encadenen 15 mesos consecutius d'augments interanuals i tornen a registrar un nou rècord.

Entre els sectors que van impulsar el repunt dels preus industrials destaca l'energia, que va elevar la variació anual més de 18 punts, fins a un 134,6%, la taxa més alta des de l'inici de la sèrie, a causa de l'encariment de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica i del refinament de petroli.

Segons l'INE, sense comptar l'energia, els preus industrials van mostrar el mes de març un repunt interanual d'un 13,7%, més d'un punt per sobre de la taxa de febrer i gairebé 33 punts per sota de la taxa general. Es tracta, a més, de la taxa més elevada des del juny del 1984.

En taxa mensual, els preus van pujar un 6,6%, la més alta des de l'inici de la sèrie. Amb l'alça de març, s'encadenen 13 mesos de repunts mensuals consecutius, principalment per l'increment dels preus de l'energia en un 15,2%.

stats