Desigualtats

Pressió dins del G-20 per instaurar una taxa mundial del 2% als 'superrics'

Ministres d'Espanya, el Brasil, Alemanya i Sud-àfrica proposen un impost comú a les grans fortunes

ARA
2 min
L'empremta de la pobresa a la ciutat.

BarcelonaEls 3.000 multimilionaris més rics del món haurien de pagar com a mínim un 2% en impostos sobre les seves ingents fortunes per recaptar 250.000 milions de lliures (291.512 milions d'euros) per a la lluita contra la pobresa, la desigualtat i el canvi climàtic. Aquesta és la proposta que han llançat aquest dijous en un article d'opinió a The Guardian els ministres de quatre països del G-20, entre els quals Espanya, representada per la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i el d'Economia, Carlos Cuerpo. Els tres altres països que s'han sumat per ara a aquest manifest són el Brasil, Alemanya i Sud-àfrica.

"És el moment que la comunitat internacional es prengui seriosament el fet d'adreçar la desigualtat i el finançament global dels serveis públics. Un dels instruments clau que tenen els governs per promoure més igualtat són les seves polítiques fiscals", diu la carta. Els ministres d'aquests quatre països –que formen part del G-20, ara presidit pel Brasil– animen altres estats a sumar-se a la campanya, amb l'argument que el total de recursos recaptats serien suficients per cobrir el cost estimat de tots els desastres naturals extrems de l'any passat.

A principis d'any l'executiu del brasiler Lula da Silva ja va fer entrar per primera vegada aquest debat a l'agenda del club de les grans economies del món, amb una proposta per a una taxa global mínima als multimilionaris. "És un tercer pilar que complementa les negociacions sobre la fiscalitat de l'economia digital i l'impost de societats mínim del 15% per a les multinacionals", remarquen els ministres que signen l'article. Matisen que la taxa d'almenys un 2% a les grans fortunes no s'aplicaria als multimilionaris que ja contribueixen de manera justa amb els seus impostos, però obligaria els que intenten eludir-los a complir els seus deures fiscals.

Evitar l'elusió d'impostos

En la carta els representants d'Espanya, el Brasil, Alemanya i Sud-àfrica remarquen que actualment els multimilionaris globals "només paguen l'equivalent al 0,5% del seu patrimoni en impostos sobre la renda de les persones". "És crucial assegurar que els nostres sistemes tributaris ens garanteixen certesa, recapten suficients ingressos i tracten tots els nostres ciutadans de manera justa", incideixen els ministres d'aquests quatre estats.

Més enllà d'aquesta proposta d'un impost mínim del 2% a les grans fortunes, també admeten que caldran més esforços per evitar l'ús de paradisos fiscals per part d'aquests multimilionaris. "La cooperació internacional i els acords globals són clau per fer efectiva aquesta taxa", diu la carta. Així doncs, el tribut es dissenyaria de manera que els magnats que decideixen viure en un país de baixa tributació però generen gran part dels seus ingressos en altres economies no podrien escapar-se de pagar l'impost on toca.

stats