Polèmica
Cultura 02/01/2024

Els socialistes impugnen la convocatòria de director del teatre Principal

El PSOE assenyala que hi ha incompliments legals a les bases, les quals s'han tramitat "d'esquena al Patronat de la Fundació"

3 min
Façana del Teatre Principal.

PalmaEl Grup Socialista del Consell de Mallorca ha demanat la retirada de les bases de la convocatòria de la plaça de director-gerent de la Fundació Teatre Principal pels seus "greus incompliments legals" per haver-se tramitat "d'esquena al Patronat de la Fundació Teatre Principal", el qual aglutina representants del sector i dels partits de l'oposició a la institució insular. El PSOE ha reclamat que es facin unes bases noves, aquesta vegada consensuades amb el sector de les arts escèniques de Mallorca i amb tots els integrants del Patronat, "màxim òrgan rector del recinte escènic de Palma".

 "No ens ha quedat més remei que impugnar aquestes bases i presentar propostes d'esmena que esperam que s'incloguin en el pròxim text que es redacti de manera consensuada amb el sector i l'oposició", ha assenyalat la portaveu dels socialistes en el Consell, Catalina Cladera. El PSOE considera que les bases que es varen publicar en el BOIB vulneren els estatuts de la Fundació Teatre Principal perquè no garanteixen els principis de mèrit, capacitat i publicitat i que la seva aprovació ha obviat les funcions del Patronat. "La consellera Roca continua amb els despropòsits al Principal", ha afegit. El PSOE també ha recordat que la mateixa Roca és a hores d'ara la gerent provisional i que ha delegat les funcions en el personal de la Fundació Teatre Principal sense que es coneguin els termes d'aquesta cessió. "Hem demanat repetidament les condicions d'aquesta delegació, qui i com pren les decisions en el Principal, però no ens han volgut dir res en el mateix Patronat, on els socialistes tenim representació", ha continuat.

Els socialistes també han remarcat que el sector de les arts escèniques també ha denunciat l'obscurantisme de la redacció i aprovació de la normativa de la convocatòria, i que ha manifestat dubtes sobre el tribunal que triarà el nou director. "Un tribunal amb majoria política del PP, del qual no s'assenyala cap requisit ni coneixement ni com es farà la tria", diu el comunicat.

Les al·legacions del Grup Socialista també fan referència a les "incongruències de les puntuacions que s'atorguen als estudis superiors que es requereixen". "Es valoren molt més estudis personals per damunt de les titulacions oficials i s'equiparen llicenciatures i estudis de grau amb diplomatures", expliquen. A més, "l'exigència de les bases per als nivells mínims de llengua catalana (B2) i anglesa (B1) són baixos per a un professional qualificat". "Es nota una altra vegada la mà del PP i Vox en uns requisits de català que releguen la nostra llengua", ha dit Cladera.

Pujada de sou

A més, es preveu un increment del sou d'un 20% respecte de l'anterior direcció i una durada del càrrec de sis anys, per damunt del límit de quatre anys que estipulen els estatuts de la Fundació Teatre Principal. "La senyora Roca vol que la nova gerència del Principal cobri més que el president del Consell i que estigui en el càrrec durant la pròxima legislatura sense que ens hagin proposat consensuar-ho", ha apuntat la portaveu socialista.

"La impressió és que el PP i Vox han pretès 'vestir' de concurs públic la designació d'un candidat que ja tenen preseleccionat", ha acusat Cladera. Els socialistes han remarcat que es demana que el nou director mantingui "els estàndards dels darrers anys, de qualitat i de servei públic en una institució cultural de primer nivell, que dinamitza el sector, que promou i difon la cultura i que és un instrument més de la normalització de la nostra llengua", finalitza el comunicat.

stats