Convocatòria
Cultura 19/12/2023

La direcció del teatre Principal l'escollirà un jurat amb majoria política

Els socialistes es plantegen impugnar les bases per no haver-les posat prèviament en comú al si del Patronat de la Fundació

3 min
Façana del Teatre Principal de Palma.

Palma"Despolititzar" el teatre Principal de Palma era el principal objectiu de la consellera insular de Cultura, Antònia Roca, quan va anunciar que la direcció es triaria per concurs públic i no per lliure assignació, com havia estat fins ara. El resultat de les bases del concurs, però, revelen que la política continuarà estant present en el procés. Segons el text aprovat i publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), l'òrgan que qualificarà les persones que s'hi presentin tindrà una majoria política: hi haurà tres representants institucionals i dos experts, que triarà la Comissió Assessora de la Fundació del Teatre Principal.

Concretament, aquesta majoria de tres membres institucionals la conformaran un representant del Consell Insular de Mallorca, un del Govern de les Illes Balears i un de l'Ajuntament de Palma. Així mateix, la cap del servei jurídic de la secretaria tècnica del Departament de Cultura del Consell farà de secretària d'aquest tribunal qualificador. No obstant això, Roca ha defensat que “el teatre Principal no estarà polititzat i serà dirigit per una persona que tingui un perfil gestor i cultural avalat de manera objectiva”.

Així mateix, la consellera ha defensat que les bases han estat "consensuades amb el sector". Aquestes inclouen com a principals requisits, per una banda, acreditar un B2 de català i un B1 d'anglès i, per una altra banda, tenir una titulació oficial universitària en l'àmbit cultural o bé econòmic i empresarial. Ara, les persones que es vulguin presentar al concurs públic tenen 30 dies naturals per fer-ho, de manera que es preveu que el nomenament es pugui fer durant el primer trimestre del 2024.

A banda dels requisits, les bases del concurs públic recullen els mèrits per accedir al càrrec. Entre aquestes hi ha, per exemple, l'experiència professional en llocs de direcció en institucions culturals i la formació acadèmica addicional. D'aquesta manera, la futura direcció del teatre podria ser una persona del món de l'empresa –la titulació universitària acreditada pot ser de ciències econòmiques, empresarials, administració i direcció d'empreses, màrqueting, comerç o comptabilitat–, i no tenir necessàriament cap experiència en el món de l'art o la cultura.

En qualsevol cas, i segons ha comunicat el Consell, tota aquesta baremació serà ordenada segons la puntuació obtinguda després de passar pel tribunal qualificador. Aleshores, els candidats passaran a la segona fase, que consistirà en una proposta de pla director. Es tracta d'un treball escrit, en què les persones aspirants hauran d'exposar com desenvoluparien la gerència del teatre, amb una proposta de programació per a la temporada 2024-2025. Els aspectes que es valoraran en aquesta fase inclouen el reconeixement del patrimoni de les arts escèniques de Mallorca, les produccions pròpies i el respecte cap al codi de bones pràctiques.

Unes bases no consensuades amb el Patronat de la Fundació, segons l'oposició

Si bé el Consell de Mallorca ha informat de les bases del concurs a les associacions i empreses culturals una vegada l'han acabat de dissenyar, l'oposició ha advertit que durant el procés d'elaboració la institució insular no han comptat amb la participació dels membres del Patronat de la Fundació del Teatre Principal. Després de conèixer les bases del concurs, una vegada han estat publicades al BOIB, els socialistes han lamentat "l'actitud de l'equip de govern PP-Vox", perquè tot i que han "demanat repetidament poder-hi tenir accés i col·laborar en el procediment", no els ho han permès.

Davant això, el conseller socialista Joan Ferrer s'ha mostrat molt crític amb algunes de les especificacions que apareixen en les bases conegudes aquest dimarts, com el fet que el nou responsable del Principal tingui una retribució 20.000 euros superior a la que tenia el seu antecessor. Ferrer ha assegurat que, com a membre del Patronat del Principal, "ens han presentat unes llenties ja cuinades, amb un tribunal qualificador que estarà format per una majoria política del PP, quan la senyora Roca es va afartar de dir que el teatre Principal s'havia de despolititzar". Per tot això, els socialistes es plantegen impugnar les bases d'aquesta convocatòria, per vulnerar els preceptes bàsics legals d'aquest tipus de tramitació.

En la mateixa línia, el portaveu de MÉS per Mallorca al Patronat del Teatre Principal, Joan Llodrà, ha insistit que el pacte PP-Vox que governa la institució insular ha actuat novament "amb una manca d'ètica política que dificulta el paper dels grups de l'oposició". Igual que els socialistes, Llodrà ha criticat que el Patronat de la Fundació s'hagi assabentat de les bases per la contractació del nou director després de la publicació al BOIB i d'una roda de premsa convocada per la consellera de Cultura. "No té sentit informar el Patronat posteriorment. No hi ha hagut possibilitat de fer aportacions o comprovar absolutament res. El procediment hauria de ser tot just el contrari", ha assenyalat.

stats