Escena
Cultura 22/08/2023

Els tècnics del teatre Principal el gestionaran fins que hi hagi nou director

El Consell de Mallorca assegura que el nou gerent es coneixerà "els primers mesos de 2024"

ARA Balears
3 min
Façana del Teatre Principal.

PalmaEls tècnics del teatre Principal de Palma assumiran les funcions de direcció d'aquest espai escènic a partir de setembre, quan es faci efectiva la renúncia de Josep Ramon Cerdà i la resta de l'actual equip directiu, segons ha informat el Consell de Mallorca mitjançant un comunicat. Aquest dimarts s'ha reunit el Patronat de la Fundació Teatre Principal, i la consellera insular de Cultura, Antònia Roca, ha delegat les atribucions i funcions del director gerent entre els caps de servei del Principal. Cal recordar que Roca havia assumit en un primer moment la gerència de la sala pública, però ara aquestes funcions s'han cedit als tècnics.

Roca ha assenyalat, després de la reunió del Patronat, que la programació del teatre Principal està garantida fins a juny de 2024 i ha assegurat que l'espai escènic de referència de Mallorca "no es veurà afectat en cap cas per la renúncia de l'actual equip directiu" i que la sala es gestionarà fins que s'hagi enllestit el concurs públic per triar nou gerent. "La programació i el funcionament del teatre Principal no han perillat ni perillen", hi ha insistit. La decisió de delegar la direcció de l'espai en els tècnics s'ha aprovat amb els vots a favor de PP, Vox i El Pi, i les abstencions del PSIB i MÉS per Mallorca.

La institució insular ha remarcat que cal "despolititzar aquest càrrec", que fa anys que està supeditat als canvis polítics. Segons ha manifestat Roca, la intenció és "posar la cultura i la programació del Principal per damunt de tot". Per assolir l'objectiu, la consellera considera que aquest espai "ha de disposar del projecte més rigorós tècnicament i artísticament". Segons ha informat el Consell, la institució insular ja ha posat en marxa la redacció de les bases del concurs públic per triar-ne nou gerent. Les previsions són que el guanyador es conegui "els primers mesos de 2024". Segons Roca, amb aquest concurs "s'estabilitzarà la direcció del Principal", ja que "no dependrà de canvis futurs de govern en el Consell".

Cerdà hi va renunciar perquè no es donaven les condicions de confiança necessàries

El dramaturg Josep Ramon Cerdà fa ver pública la renúncia a dirigir el Principal el 19 d'agost –ocupava el càrrec, de lliure designació, des del 2019. Cerdà va declinar l'oferta del Consell de continuar al capdavant d'aquest espai escènic un any més perquè no es donaven "les condicions de confiança" que havia demanat. El motiu més important per a la pèrdua de confiança varen ser les crítiques del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, qui va ser molt crític amb l'etapa de Cerdà al capdavant del teatre, una opinió que contrasta amb la de la majoria dels professionals de l'escena, que destaquen la seva gestió al capdavant del Principal, la xarxa establerta amb altres teatres, a més de l'impuls i el suport a la creació i producció. 

El PSOE critica que els tècnics n'hagin d'assumir la direcció

Per part seva, el PSOE ha criticat que l'equip de govern del Consell hagi delegat en els tècnics del teatre Principal les funcions de gerència. "És inacceptable que els tècnics hagin d'assumir, per imposició de l'equip de govern, la gerència, perquè aquests treballadors ja tenen les seves tasques i responsabilitats", ha dit Bea Gamundí, qui ha participat en la reunió del Patronat en representació dels socialistes. A més, Gamundí ha assegurat que s'han trobat "per sorpresa" amb aquest punt en arribar a la reunió. "No se'ns havia avisat amb anterioritat", ha dit, i ha lamentat que la consellera insular de Cultura, Antònia Roca, no es faci càrrec "de la seva responsabilitat política" en lloc de carregar-la al personal del teatre.

stats