Política cultural
Cultura 21/08/2023

L'oposició carrega contra la manca de projecte de PP i Vox per al teatre Principal de Palma

MÉS per Mallorca qualifica de "dubtós" el procés per triar-ne un nou responsable

2 min
El Principal en una imatge d'arxiu.

PalmaPSOE i MÉS per Mallorca han carregat aquest dilluns contra la incapacitat del Consell de Mallorca, governat per PP i Vox, de dur a terme un projecte cultural al teatre Principal de Palma. I el partit ecosobiranista va encara més enllà en denunciar que el procés per triar-ne un nou responsable és "dubtós". "L'equip de govern vol posar en marxa un més que dubtós procés selectiu per designar un nou responsable del principal espai escènic de Mallorca", ha manifestat el portaveu de MÉS per Mallorca a la institució insular, Jaume Alzamora, mitjançant un comunicat, qui també considera que "aquest procés neix sota sospita després dels anuncis fets pel mateix president del Consell [el popular Llorenç Galmés]". "Resulta molt incongruent que el senyor Galmés faci públiques quines seran les línies de programació que es duran a terme després del procés de concurs, que ni s'ha publicat, abans de conèixer el projecte guanyador", ha afegit.

Per la seva banda, el PSOE ha criticat el tracte que ha rebut el fins ara gerent del teatre Principal, Josep Ramon Cerdà, per part de l'equip de govern, que "volia mantenir el senyor Cerdà perquè no existia cap candidat alternatiu per dirigir el teatre Principal". "Ni el PP ni Vox estan preparats per dirigir el Consell de Mallorca ni una institució tan important per a la cultura com és el teatre Principal de Palma", han criticat els socialistes. En el comunicat, el PSOE també denunciat "la incoherència i la falsedat" de la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, "per anunciar un dia la pròrroga del director, sense haver ni parlat amb ell, i llavors no ser capaç de mantenir el senyor Cerdà en el càrrec atès que, com ell mateix ha manifestat, no es donen les condicions de confiança que havia demanat".

De fet, MÉS per Mallorca ha demanat a Galmés "una rectificació pública" per les declaracions que va fer en contra de Cerdà i Jaume Alzamora ha recordat que la legislatura passada el PP no va votar en contra dels projectes que es duien a terme en aquest espai escènic. Al contrari, hi va haver "reconeixements explícits a la bona feina que s'hi feia, que els nous responsables ara neguen amb les seves declaracions". "No podem acceptar que diguin que volen despolititzar el PRincipal, quan els seus fets demostren el contrari", ha afegit Alzamora.

Incoherències en les polítiques culturals dels populars

A més, el PSOE ha criticat "el tractament desigual del PP amb la cultura". "Per una banda, la consellera Roca es va omplir la boca anunciant un concurs per cobrir la plaça de director del Principal i va apel·lar a la transparència i les bones pràctiques", diu la nota. Però, per altra banda, "la política cultural del PP a altres institucions indica tot el contrari: a Palma, el director polític, propietari d'una empresa d'espectacles, serà l'encarregat de dur a terme personalment les programacions dels teatres municipals i la direcció artística de les festes de Sant Sebastià", continua el text, que també remarca que el director del Casal Solleric "és un càrrec a dit". "És la mateixa persona que va ser acomiadada l'any 2016 per irregularitats greus en la seva gestió quan va ser director, per un breu període, del Casal Solleric", afegeix el comunicat del PSOE.

stats