Festes de Palma
Cultura 11/01/2024

MÉS i Podem carreguen contra la manca de dones a les actuacions de Sant Sebastià de Palma

Cort nega que hi hagi sexisme i assenyala la qualitat com un dels criteris que s'han seguit per contractar els artistes

3 min
Avalanx, amb una quinzena de membres masculins, és un dels grups que Cort ha programat.

PalmaMÉS per Palma i Podem han carregat contra la programació que l'Ajuntament de Palma ha anunciat per a les festes de Sant Sebastià per la manca de dones i del col·lectiu LGTBI entre els artistes que protagonitzaran la revetla i altres actuacions. Cal remarcar que el planter d'actuacions que el govern del PP ha anunciat inclou només una dona solista entre la trentena de músics i grups que el Consistori ha fet públics. La regidora de Podem Lucía Muñoz ha criticat públicament que gairebé no hi hagi dones programades per als concerts, així com tampoc no hi ha artistes del col·lectiu LGTBI ni racialitzats. També ha lamentat que el programa s'hagi fet "amb una falta de coordinació absoluta amb les associacions veïnals". A més, Muñoz ha acusat l'Ajuntament d'haver anunciat les actuacions de les festes de Sant Sebastià de Palma "sense tenir les contractacions dels artistes tancades i sense que hi hagi mediat cap adjudicació", encara que fonts del Consistori ho neguen i asseguren que "totes les contractacions de Sant Sebastià estan tancades".

Segons Muñoz, les propostes del Consistori constaten l'existència "d'un model centralista i allunyat de la ciutadania". L'equip de govern del Consistori, ha assenyalat la regidora, ha suprimit dos dies de concerts –de cinc jornades s'ha passat a tres– i ha deixat deserts dos lots de contractació de Sant Sebastià Petit. "Hi ha concerts que no han adjudicat i, avui dia, no hi ha promoció als carrers. No sembla que Palma estigui en festes. El retrocés és imperdonable", ha assegurat. Per tots aquests motius, ha exigit la compareixença del batle, Jaime Martínez, perquè expliqui "el caos organitzatiu i la falta de coordinació amb les associacions veïnals" d'unes festes que "suspenen en igualtat i diversitat".

Per la seva banda, MÉS per Palma també ha denunciat "la baixa presència de dones en el programa de festes". El regidor de la formació Miquel Àngel Contreras ha criticat "la falta de sensibilitat del PP en un moment en què hi ha més producció musical i cultural feta per dones que mai". "No cal mirar molt enfora. A Mallorca mateix hi ha una gran quantitat de dones i grups femenins", ha destacat. Segons Contreras, "el PP perpetua les desigualtats a tots els àmbits, també a les programacions musicals i de les festes de la ciutat". El regidor ha lamentat una nova mostra "del retrocés del Partit Popular en qüestions que fins ara s'havien normalitzat, com la paritat a l'hora de fer les programacions culturals i festives de la ciutat".

Cort nega que hi hagi sexisme

El planter d'actuacions que l'Ajuntament del PP ha anunciat inclou només una dona solista entre la trentena d'artistes que s'han programat. De fet, Meritxell Neddermann és l'única dona al capdavant d'una de les propostes. La resta són duos, trios, quartets, quintets o formacions de fins a 15 homes, com és el cas d'Avalanx, que barreja orquestració amb èxits de música dance i electrònica. Quant als discjòqueis i els concerts de la festa d'horabaixa, la situació és idèntica. Tots homes: Sideways, Don Flúor, Ángel Oliveros i Tony Bustos, Tardes en el Café i Valnou. I fins i tot la inauguració es reserva per a Madò Pereta, que no computa com a dona perquè està interpretada per l'actor Joan Carles Bestard.

La regidora de Participació Ciutadana, Lourdes Roca, va declarar aquest dimecres a l'ARA Balears que "en absolut s'ha aplicat cap criteri sexista" a l'hora de confeccionar el cartell. "S'han mirat la qualitat, l'ajust al pressupost assignat i l'aposta pels artistes locals", ha afegit.

stats