Cinema
Cultura 01/07/2022

Gaspar Noé, Annie Ernaux i Marina Abramovic, "il·lustres convidats" de l'Atlàntida

El festival, en què Isabelle Huppert i Sergei Loznitsa rebran el premi Master of Cinema, es farà a Palma entre els dies 24 i 31 de juliol

3 min
Presentació de l'Atlàntida Mallorca Film Fest.

MADRIDLa pel·lícula que inaugurarà el festival dia 24 de juliol serà Ramona, que tindrà a Palma l'estrena estatal. És el primer llargmetratge de la madrilenya Andrea Bagney, que té Lourdes Hernández (Russian Red) com a protagonista. Ho ha anunciat Jaume Ripoll, director del festival Atlàntida Mallorca Film Fest, aquest dijous migdia a la Filmoteca Española de Madrid durant la presentació del programa definitiu del cicle de cinema que es farà a Mallorca entre els dies 24 i 31 de juliol. Isabelle Huppert i Sergei Loznitsa rebran el premi Master of Cinema.

Durant aquests dies passaran per l'illa figures com el director Gaspar Noé, que presentarà la pel·lícula Vortex. També hi serà l'artista Marina Abramovic, que inaugurarà una exposició a la galeria Horrach-Moyà: 7 Deaths of Maria Callas; i presentarà el documental Marina y Ulay; no predicted end, sobre el final de la seva relació amb el fotògraf i artista Ulay, juntament amb el director de l'audiovisual Kasper Bech Dyg.

El festival tindrà una secció dedicada a figures literàries. Entre d'altres, l'escriptora Annie Ernaux, que vindrà a Palma, presentarà el documental personal Les années super 8, que ha fet de la mà del seu fill David Ernaux-Briot. En el film, l'escriptora revisita, a través dels arxius familiars, els seus anys 70 i els analitza.

Un tast del programa

Entre altres títols, es podrà veure el de l'ucraïnès Sergei Loznitsa: The natural history of destruction. "Serà un dels moments més impactants del festival", ha dit Ripoll, ja que és un documental que utilitza imatges d’arxiu dels desoladors bombardejos de les forces aliades a ciutats alemanyes com Colònia i Hamburg durant la Segona Guerra Mundial. També Pacifiction, d'Albert Serra, "la millor pel·lícula, segons la meva opinió, que s'ha vist a Canes", ha comentat el director.

Clourà l'Atlàntida Film Fest El falsificador, de Kike Maíllo, un relat sobre la fascinant figura de l'artista català Oswald Aulestia Bach, un dels majors falsificadors d'art de la història. La cloenda serà el 31 de juliol.

A Palma arribarà també el director Alain Guiraudie amb Un héroe anónimo, pel·lícula que uneix terrorisme i comèdia social: una prostituta i el seu client veuen interromput un servei per culpa d’un atemptat. És una satirització de la societat francesa i una reflexió sobre la paranoia i la por col·lectiva. El polonès Jan P. Matuszynski estrenarà Varsovia 83, cuestión de estado, thriller polític que transportarà l'espectador a la Polònia dels anys 80 per rememorar el cas real de Grzegorz Przemyk, jove assassinat per la policia comunista que va sacsejar la societat del moment. També l’hispanobritànic Luc Knowles arribarà amb el seu debut Libélulas, premiat a la secció Zonazine del Festival de Màlaga i protagonitzat per Milena Smit i Olivia Baglibi, un film sobre la vida a l'extraradi.

Secció Oicial

Ja ho van anunciar el mes de març durant la programació del festival: enguany, per primera vegada, l'Atlàntida inclourà una Secció Oficial, dotada amb 10.000 euros a la distribució per a la millor pel·lícula. El jurat estarà format per tres noms consagrats –Leticia Dolera, Eneko Sagardoy i Nacho Vigalondo– i tres joves estudiants –Mateu Bibiloni, Paula Martín i Sophi Burgüer–. Combinar, entre el jurat, diferents generacions, trajectòries i experiències cinematogràfiques provocarà que el debat entre els participants sigui més enriquidor, ha dit Jaume Ripoll.

Fotografia institucional de l'Atlàntida Film Fest.

Representació institucional illenca

A la presentació, que s'ha fet a Madrid, no hi ha faltat presència institucional illenca. A l'escenari, a més de Ripoll, hi ha pujat la vicepresidenta del Consell de Mallorca i responsable del Departament de Cultura, Bel Busquets: "Mallorca és molt més que sol i platja, i aquest festival ho demostra. És una aposta clara per la cultura i la necessitat de diversificació econòmica. La cultura és primordial per continuar avançant com a societat. Mallorca està en un molt bon moment cultural, un moment d'efervescència. I Jaume Ripoll n'és un dels culpables: és un visionari, un entusiasta".

El conseller de Turisme, Andreu Serra, ha dit que l'Atlàntida és "una dels pilars angulars del nostre desenvolupament". I ha celebrat que uneixi tres eixos tan importants com "la cultura, la indústria i la projecció turística": "Per tot això, aquest festival és un referent europeu". Des de l'Ajuntament de Palma, Marcos Augusto ha dit: "Estam molt orgullosos de col·laborar amb el festival. Per a nosaltres és un luxe".

Les xerrades de l'Atlàntida

El festical Atlàntida Film Fest oferirà espai per a l’exhibició i debat de films com The Photographs, de Paolo di Paolo, documental sobre la figura de Pier Paolo Passolini dirigit per Bruce Weber. Després de la seva projecció, es farà una xerrada amb Silvia di Paolo i la productora Eva Lindermann.

En aquesta mateixa secció es projectarà Three minutes: a Lengthening, el documental de Bianca Stitger. Després hi haurà un col·loqui a càrrec de la cineasta Núria Giménez Lorang i Pablo Simón; també es visionaran el documental nòrdic Just animals, de Saila Kivelä i Vesa Kuosmanen. Exposing Mugbridge, de Marc Shaffer.

stats