Política Cort 09/09/2023

Les proves que l’acord PP-Vox a Cort ja s’executava des del principi

Una dotzena dels punts que inclou el pacte entre els partits ja s’han posat en marxa, com ara el canvi de domini a palma.es i la conservació definitiva del monument de la Feixina

4 min
Dijous, Jaime Martínez va comparèixer tot sol per explicar l’acord, però Fulgencio Coll ho va fer també a petició dels mitjans.

PalmaNomés 24 hores abans que el batle de Palma, Jaime Martínez, signàs i comunicàs públicament el seu acord programàtic amb el coordinador de Vox, Fulgencio Coll, l’Ajuntament va aprovar una mesura clau per a la protecció del monument franquista de la Feixina. La junta de govern va donar el vistiplau a suspendre’n el contracte de demolició a correcuita, sense esperar que el Tribunal Constitucional resolgui el darrer recurs de Memòria de Mallorca. Amb aquest moviment, i una dotzena més, el Partit Popular va anar deixant proves que demostren que el pacte amb Vox ja s’estava executant molt abans que estigués firmat. Així es desprèn del document de 95 punts –la majoria, “fabricats” per Vox, segons Coll– del pacte entre ambdós partits. Hi figuren la protecció del monòlit al creuer Baleares, els canvis lingüístics i accions per promoure l’urbanisme, tots ja en marxa. 

Equiparar el castellà al català

Cort ha aprovat canviar el domini de la web i les bases dels Ciutat de Palma 

El PP i Vox ja varen evidenciar que estaven cuinant un acord en el ple municipal de juliol, quan el partit d’extrema dreta va fer un tomb en el seu suport al govern de Cort. Després de provocar un bloqueig en diverses qüestions al primer ple, un mes –i algunes converses– més tard, els regidors de Vox varen votar a favor de les propostes del PP a canvi que aquest també fes costat a les seves. Algunes d’aquestes estan recollides en l’acord programàtic, com ara la modificació de la normativa lingüística del consistori. Concretament, en el ple del 27 de juliol, Cort va donar llum verda a un canvi normatiu perquè l’Administració atengui i ofereixi informació als ciutadans en la llengua que triïn, català o castellà. Ara bé, el document signat va més enllà i preveu en el punt número 3 “modificar, si fos necessari, el Reglament de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Palma”. 

En el mateix ple, a més, el PP va votar a favor de la proposta de Vox de canviar el domini de la pàgina web de l’Ajuntament de palma.cat per palma.es. Aquesta mesura, tot i que ja està aprovada, constitueix el punt número 5 de l’acord programàtic. Així mateix, en el número 4, els partits es comprometen a “fer efectiu l’ús normal i oficial de la llengua catalana i la castellana en l’àmbit oficial i en l’administratiu” per arribar a “la igualtat plena de les dues llengües”. Precisament, amb aquest objectiu, des de l’inici del mandat, el nou equip de govern ha duplicat totes les seves comunicacions –de premsa i a les xarxes socials– per emetre-les en català i en castellà. També dins l’àmbit administratiu, el Departament de Qualitat de l’àrea d’Hisenda, Funció Pública i Govern Interior va ordenar que –a partir del 10 de juliol– “la resposta al ciutadà sigui en l’idioma que aquest triï o utilitzi” per adreçar-se a Cort, segons un correu intern al qual va tenir accés l’ARA Balears. 

Acord entre el PP i Vox per l'Ajuntament de Palma.

Així mateix, l’acord entre el PP i Vox a Cort redacta en futur una mesura que ja feia setmanes que estava aprovada: “Recuperarem els premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia en les dues llengües cooficials de la Comunitat”. Va ser el mateix regidor de Cultura, Javier Bonet, qui va presentar el 10 d’agost les bases de la nova edició d’aquests guardons amb dues noves categories, el Premi Camilo José Cela de novel·la en castellà i el Rubén Darío de poesia en castellà. 

Empenta a la construcció 

Modificar el POD i modificar el projecte de Son Busquets

La mateixa setmana que el PP i Vox han anunciat l’acord, el regidor d’Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha tornat a posar damunt la taula –en roda de premsa– les seves intencions de no aprovar definitivament el Pla d’Ordenació Detallada (POD) del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que havia deixat enllestit el govern del Pacte de Cort. Si això va ser dimarts, dijous l’acord programàtic es va fer públic amb un compromís clar en aquest sentit. En detall, en l’apartat número 34 es comprometen a “redefinir, en la mesura del possible, el Pla General de Palma (POD)”. 

Dins els temes que Fidalgo va abordar en la mateixa roda de premsa, va insistir en la feina que està fent Urbanisme per reduir a “un termini màxim de tres mesos les llicències” d’obres. I aquest és exactament el contingut del punt número 42 del pacte amb Vox. Un altre dels anuncis de Fidalgo que més polseguera ha aixecat fins ara ha estat modificar el projecte de Son Busquets. El mateix batle ja parlava en campanya d’expropiar-ne els terrenys –si Madrid no complia el seu compromís–, mentre que el regidor d’Urbanisme va anunciar en la seva primera compareixença –el 4 de juliol– que els habitatges que s’hi construïssin no serien únicament socials. Així queda reflectit també al punt 48 de l’acord: “Si no es desenvolupa el compromís actual del govern d’Espanya relatiu a Son Busquets en el temps acordat, adquirirem els terrenys i executarem els habitatges necessaris amb la col·laboració publicoprivada”.

Mobilitat i neteja

Carrils bici perillosos i plans de xoc de neteja per a cada barri

Si bé en matèria de mobilitat i neteja ambdós partits coincideixen en els programes electorals, també es dona el fet que alguns dels punts de l’acord ja s’havien posat en marxa abans que aquest sortís a la llum. És el cas, per exemple, del número 40, en què es comprometen a reestructurar “carrils bici que puguin ser perillosos”, quan el PP ja ha deshabilitat el de la plaça d’Espanya i ha dit que no el recuperarà. Un altre exemple és el pla de xoc de neteja, que inclou plans especials per a cada barri i que presentà el mateix Martínez l’11 d’agost. Sobre això, el punt número 64 diu literalment que faran “un pla de xoc de neteja” i un altre “que abasti totes les barriades de Palma”. Finalment, el 77 incorpora la intenció d’inspeccionar “els locals de massatge”, qüestió en la qual Urbanisme ja havia començat a fer feina amb una reunió –el 31 de juliol– amb els veïns de Son Armadans, en la qual varen acordar “cercar solucions a la proliferació” d’aquests establiments.

stats