Política Cort 04/07/2023

El govern del PP de Palma tomba els 800 habitatges socials previstos a Son Busquets

El nou regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics de Cort, Óscar Fidalgo, ha advertit que "no hi ha cap document signat que vinculi l'Ajuntament de Palma amb la titularitat del sòl"

3 min
L'anterior mandat preveia 800 habitatges socials a Son Busquets.

PalmaSon Busquets se suma al llistat de projectes de l'anterior legislatura de Cort que el Partit Popular, amb la seva arribada, comença a tombar. El sòl que ocupa l'antic quarter ja no s'utilitzarà per construir-hi 800 habitatges socials, tal com preveia el Pacte del PSOE, MÉS i Podem. Segons ha informat el nou regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics, Óscar Fildago, no només es reduirà la xifra d'habitatges que s'aixecaran en aquests terrenys, sinó que es vendran i llogaran "a preu taxat". Amb el canvi de projecte, Fidalgo preveu que només "un percentatge pugui ser de protecció oficial", mentre que inicialment totes les cases ho havien de ser.

Sigui com sigui, el regidor ha explicat en la seva primera roda de premsa del càrrec que no han trobat "cap document signat que vinculi l'Ajuntament de Palma amb la titularitat del solar" i que, fins ara, "tots els anuncis han estat fum". Fidalgo s'ha compromès a "desbloquejar" la situació d'aquests terrenys, però –de moment– no preveu l'opció d'expropiar Son Busquets al govern espanyol, tal com va avançar el batle, Jaime Martínez.

Sobre el projecte previst, en concret, ha avançat que, "a banda d'habitatges, Son Busquets hauria de ser una gran zona verda amb equipaments públics". En la mateixa línia que havia insistit Martínez durant la campanya electoral, ubicar-hi 800 habitatges socials "és poc raonable" i "constituirà un gueto". Per això, ha mantingut que "el projecte serà diferent".

La principal novetat és que el –per ara nombre indefinit– de cases que s'hi edifiquin ja no seran de protecció oficial. Fidalgo ha defensat la decisió sota l'argument que "si es vol que siguin per a joves, s'haurà de determinar que sigui a preu taxat", encara que no ha descartat que una part pugui ser de tipus social.

L'esquerra alerta del gir urbanístic de Cort

Tant el PSOE de Palma com MÉS per Palma han denunciat públicament els efectes que poden tenir aquestes primeres mesures urbanísiques anunciades pel nou govern de Cort. Els socialistes han rebutjat "qualsevol canvi que impliqui no apostar per una major disponibilitat d'habitatges, especialment habitatges públics i també assequibles per a la ciutadania de Palma, especialment per als joves". Per això, alerten que "eliminar habitatges accessibles per a joves i la supressió dels habitatges públics a Son Busquets representa un pas enrere en la consecució d'aquest objectiu".

Per la seva banda, la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha recordat que "Son Busquets ja és de propietat pública, pertany a l'Estat, i ha de ser per fer habitatge públic, social i a preu assequible". La regidora ha lamentat que "el PP surt dient que no vol 'guetos', però el que realment vol dir és que no vol fer habitatge públic, a preus assequibles i per a col·lectius vulnerables. El PP és més d'oferir sòl públic al sector privat perquè altres facin negoci".

"El PP no pot consentir que hàgim fet bona feina i hàgim trobat una solució a un problema històric. Per això tiren cortines de fum i confonen la gent. A més, d'aquí a poques setmanes hi haurà eleccions estatals. Si el PP governa a Madrid, això serà una gran pilotada", ha previst Truyol. "Però el que sí que és segur és que el govern del PP a Palma demana menys habitatge públic. Se'ls veu el llautó, fa vuit anys que ens diuen que no fèiem prou habitatge públic i el primer que diu el regidor d'Urbanisme és que en vol menys a Son Busquets. Començam bé!", ha dit Truyol.

stats