Societat 11/08/2023

La nova estratègia de neteja de Cort: barri a barri i proactiva, amb el mateix pressupost

Mentre que ara eren les propietats privades les que havien de sol·licitar a Emaya la retirada de grafits o trastos, ara l'empresa municipal farà la primera passa

2 min
Cort vol reforçar la neteja de contenidors.

PalmaEl batle de Palma, Jaime Martínez, ha anunciat aquest dijous una de les primeres mesures del seu equip de govern, després de pràcticament dos mesos al capdavant de l'Ajuntament. Es tracta del pla de xoc de neteja, el primer dels tres que vol posar en marxa, juntament amb el de seguretat i el de mobilitat. En el cas del pla de neteja, suposa –sense modificar el pressupost– un canvi en l'estratègia que s'ha fet fins ara, segons Martínez, i inclou mesures com ara plans especials per a cada barri, adaptats a les seves necessitats, com ja han fet aquesta setmana al Camp Redó.

Aquesta iniciativa, que consisteix en cinc eixos, pretén que Palma deixi de ser "la ciutat més bruta d'Espanya", categoria que –segons el batle– va adquirir després dels darrers vuit anys de l'anterior mandat. En primer lloc, el pla de Martínez preveu intensificar algunes de les accions que ja es feien: neteja amb aigua dels carrers, canvi de papereres, desbrossament d'herbes o identificar els punts crítics de la ciutat. També es preveu doblar la recollida orgànica, incrementar la recollida selectiva i les neteges de contenidors.

Pel que fa a una de les mesures clau del nou pla, el darrer punt dels cinc que preveu, el batle ha explicat que volen "donar la volta a la manera de fer neta la ciutat, perquè cada barri té unes necessitats diferents", de manera que es faran "plans particulars". Algunes de les àrees on ho tenen previst de manera concreta són la platja de Palma, "on la població es duplica", o Pere Garau.

D'altra banda, i com a segon punt, Martínez ha explicat que posaran més mitjans i més operaris a fer feina. Més de 50 treballadors s'incorporaran per reforçar la neteja i per vigilar les conductes incíviques. A més, preveuen instal·lar càmeres de seguretat per conèixer qui incompleix les ordenances municipals en aquesta matèria.

Grafits i retirada de trastos

En tercer lloc, el primer edil ha assenyalat que pretenen incorporar la "transversalitat" a Emaya, perquè les intervencions estiguin coordinades amb la resta de l'Ajuntament i les àrees implicades, com Seguretat Ciutadana, Sanitat, Participació Ciutadana i Mobilitat. Així mateix, en quart lloc, el batle vol fer modificacions de certes ordenances perquè el Consistori sigui més proactiu en la neteja. Per exemple, en el cas dels grafits, serà Emaya qui es posi en contacte amb la propietat privada quan detectin una pintada, i no al revés, de la mateixa manera que en la recollida de trastos, perquè quedin al carrer el mínim temps possible.

stats