Política Cort 08/09/2023

Acord entre el PP i Vox per l'Ajuntament de Palma

Cap membre del partit d'extrema dreta entrarà dins l'equip de govern de Cort, però asseguren que "la seva empremta quedarà reflectida" en les actuacions del consistori

5 min
El batle, Jaime Martínez, i el líder de Vox a Palma, Fulgencio Coll.

El Partit Popular i Vox han arribat a un acord programàtic a l'Ajuntament de Palma aquest dijous matí, tal com han avançat ambdós partits amb un comunicat de premsa poc després de reunir-se. Encara que aquest acord no suposa l'entrada de Vox dins l'equip de govern de Cort, el mateix partit assegura que "la seva empremta quedarà reflectida en les actuacions que faci". El factor sorpresa ha acompanyat tot el procés de comunicar l'acord i, minuts després de fer-ho públic, el batle de Palma ha convocat els mitjans a la plaça de Cort per comparèixer –en solitari– i oferir-ne més detalls. A petició dels mitjans, també ha comparegut el líder de Vox, Fulgencio Coll, i, malgrat la reticència inicial del batle, tots dos han escenificat el pacte amb una encaixada de mans. Podeu llegir l'acord complet aquí, així com el primer annex i el segon.

Acord entre el PP i Vox per l'Ajuntament de Palma.

Martínez i Coll han signat aquest matí l'acord, en una reunió convocada a les 9.30 h. El document resultant és un acord programàtic que conté tant mesures concretes com ara modificacions en l'organització dels serveis administratius de Cort i en les comissions permanents del ple. Segons han argumentat els partits en una nota de premsa conjunta, "es tracta d'un acord que reflecteix aspectes programàtics que són comuns a les dues formacions, però també aquells que constitueixen les senyes d'identitat del PP i de Vox".

El batle de Palma, Jaime Martínez, i el líder de Vox Palma, Fulgencio Coll, han accedit a la petició dels mitjans d'escenificar l'acord amb una encaixada de mans a la façana de Cort.

Martínez considera que continua tenint "un govern en solitari"

En declaracions als mitjans, el batle de Palma, Jaime Martínez, ha defensat que, malgrat l'acord, el seu govern serà "en solitari, però estable". Martínez considera que ha "complert amb la paraula que, si podia, conformaria un govern en solitari". "A partir d'aquell moment, vaig allargar la mà i m'he trobat amb Vox, amb qui ens vàrem poder entendre en molts punts", ha precisat. A partir d'aquí, ha explicat, han "fet feina durant tot el mes d'agost" perquè aquests acords puntuals n'esdevinguin un de "més ampli per donar estabilitat al govern".

"El PP i Vox són partits diferents, però hem fet feina per veure quines coses ens uneixen amb l'objectiu de l'interès general", ha mantingut el batle, que ha agraït "la bona voluntat i exercici de responsabilitat que ha fet Vox i el seu coordinador per arribar a aquest acord". Quan se li ha demanat per la garantia que Vox no tornarà a votar en contra de les propostes del PP, Martínez ha recordat que "tots els pactes s'han d'anar complint" i que, per això "hi ha una comissió de seguiment", de manera que el seu compliment donarà "aquesta estabilitat". Pel que fa als pressupostos municipals, a partir d'ara "seran consensuats amb Vox i aniran lligats a aquests 95 punts de l'acord", segons el batle. L'objectiu, ha afirmat, és tenir-los "tan aviat com sigui possible, abans de finals d'anys".

Coll no amaga el seu desig d'entrar dins l'equip de govern

Per la seva banda, el líder de Vox a Palma, Fulgencio Coll, ha insistit en la seva voluntat d'entrar dins l'equip de govern en un futur, si és possible. Coll ha negat que Vox renunciï a entrar dins l'organigrama de Cort: "Són ells els qui ho han de dir. Si en un moment donat volen reforçar [l'equip] i volen que hi entri Vox, nosaltres no tancarem aquesta porta", ha admès. En aquest sentit, el coordinador de Vox a Ciutat recorda que no han dit que "sí a tot", sinó que el seu suport es limita a "donar estabilitat" i que "si hi ha algun punt en el qual no hi hagi entessa, es xerrarà abans". "Ni el PP ha donat una carta en blanc ni nosaltres tampoc", ha afegit.

Quan se li ha demanat per les reclamacions concretes de Vox que han quedat reflectides a l'acord, Coll ha respost que el document en si mateix respon a les seves peticions. "La majoria de punts els hem fabricat nosaltres i ells n'han posat alguns", ha aclarit. Entre les qüestions cabdals per a ell, ha incidit en la introducció de "conceptes com la constitucionalitat i la família". Tot i que no ha reconegut que la religió hi tingui un pes important (apareix en almenys tres punts), ha remarcat que no volen "renunciar a una cultura mil·lenària" i ha posat com a exemple les festivitats del Corpus, la Pasqua i la Setmana Santa.

Entre les qüestions en què Vox tindrà poder de decisió, Coll ha destacat l'elaboració dels pressupostos o "la designació del cap de la Policia Local", per exemple. Quant als plens, el regidor ha apuntat que establiran "una mecànica" abans d'arribar-hi per acostar posicions. Per damunt de tot, Coll ha subratllat que volen "defensar la confiança dels votants" i demostrar que "Vox no és el dimoni". 

L'acord, a efectes pràctics: pressupostos, estabilitat de govern i llengua

En detall, l'acord conté dues parts i dos annexos. En primer lloc, estableix –d'una banda– vuit punts d'abast general i –d'altra banda– 95 punts més de mesures programàtiques concretes. En segon lloc, un dels annexos inclou els documents que fan efectius els acords, que són un decret de batlia que modifica l'estructura de l'administració municipal i una proposta de la secretaria general del ple per canviar la composició de les comissions permanents d'aquest organisme.

En la primera part de l'acord destaquen, principalment: el punt número tres, pel qual "els consells d'administració de les societats mercantils municipals –les empreses de l'Ajuntament, com ara Emaya i l'SMAP–" han de tenir "una representació proporcional", així com el punt número quatre, sobre la creació d'una "comissió bipartida d'elaboració dels pressupostos anuals". Això suposa que el PP queda sotmès al vistiplau de Vox en el repartiment i destinació dels doblers municipals. L'equip de govern també queda fermat al partit d'extrema dreta en el punt número cinc, pel qual acorden "establir una comissió d'avaluació, control i seguiment del pacte amb l'objectiu de supervisar el grau de compliment de l'acord".

A més, Vox deixa constància que el seu suport a l'equip de govern està condicionat al compliment de l'acord. Així queda reflectit en el sisè punt, en què adverteixen que "de l'estricte compliment de l'esmentat pacte se'n derivarà el compromís per part de Vox de donar estabilitat al govern municipal". Finalment, en el darrer dels vuit punts de caràcter general de l'acord, els partits fan referència al pacte de govern a escala autonòmica entre el PP i Vox, en concret a l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, que depèn del Parlament de les Illes Balears. En aquest cas, l'Ajuntament queda sotmès a "un compromís explícit a l'atenció i resposta als requeriments" d'aquesta oficina.

La segona part de l'acord consisteix en 95 punts que, alhora, estan agrupats en 10 eixos que es corresponen amb algunes de les àrees de l'Ajuntament: Bon govern; Hisenda i Fiscalitat; Cultura i Patrimoni; Participació ciutadana, Festes populars i tradicions; Mobilitat, Habitatge i Projectes estratègics; Seguretat ciutadana; Infraestructures, Sanitat, Sostenibilitat i Medi ambient; Economia, Turisme, Comerç, Mercats municipals i Polígons industrials, i Família, Educació i Política social.

stats