Societat 12/07/2024

L'Ajuntament de Palma torna a censurar la conferència sobre Palestina a la biblioteca de Cort

El Consistori ha rebutjat el recurs que sol·licitava reprogramar aquest acte

2 min
Biblioteques, els feliços mons a part

PalmaL'Ajuntament de Palma ha tornat a censurar la conferència Palestina, més enllà dels límits d'Israel després del recurs de Ciutadans per Palestina per reprogramar-la a la biblioteca de Cort –l'acte s'havia previst inicialment el 6 de juny. Cal recordar que el Consistori va decidir prohibir l'acte dos dies abans que es dugués a terme i va argumentar que aquesta conferència, que es va fer a la UIB el 19 d'abril, ha estat condemnada pel rector de la universitat, Jaume Carot, que ha assegurat que no l'hauria permès si n'hagués conegut "el contingut real".

En el recurs, Ciutadans per Palestina argumenta que el Consistori no va especificar motius concrets en la seva denegació, i que només es basa en les informacions del rector de la UIB "sobre una altra conferència en un espai diferent del sol·licitat". A més, especifiquen que Carot "no va acudir a aquella conferència" i que "les informacions que diuen que s'haurien pogut cometre discursos o delictes d'odi a aquella xerrada no han estat confirmades, ni tan sols investigades, en cap cas per cap autoritat judicial o procediment penal". "Ningú no ens ha traslladat cap denúncia en aquest sentit. Per tant, el posicionament del rector i la revocació de l'Ajuntament en la cessió d'ús, a més de faltar a l'honor dels organitzadors de la xerrada, es basa en una conjectura que no motiva la denegació", afegeix el recurs.

D'aquesta manera, l'entitat assegura que, si l'Ajuntament i la Regidoria de Cultura no expliciten clarament els motius de la seva negativa, "tot fa indicar que obeeix a motivacions polítiques o ideològiques que no respondrien a una revocació, sinó a una censura".

Per la seva part, l'Ajuntament de Palma va desestimar el recurs de Ciutadans per Palestina el 4 de juliol i va justificar la seva decisió al·legant raons d'interès general i assenyalant que el Consistori té la potestat de prendre decisions de caràcter unilateral. Segons l'entitat, aquesta negativa es prova de la "censura sistemàtica" que exerceix l'ajuntament, que també va prohibir que les biblioteques municipals difonguessin per les xarxes socials una biografia d'Aurora Picornell. Malgrat la negativa de Cort, Ciutadans per Palestina ha presentat una vintena més de sol·licituds per dur a terme la conferència, que encara estan en tramitació.

"Justifiquen aquesta potestat unilateral perquè el rector va declarar que s'havia fet la mateixa xerrada a la UIB i que es podria haver comès un delicte d'odi, però la denegació no és vàlida si no s'ha obert un procediment penal per la xerrada de la universitat", explica l'advocat Toni Soler. "Justifiquen això en un delicte quan no s'ha obert cap procediment", afegeix, i lamenta la "manca de rigor" de l'actuació de Cort.

stats