Societat 04/06/2024

L'Ajuntament de Palma censura una conferència sobre Palestina que s'havia de fer a la biblioteca de Cort

El consistori remarca que un acord del ple del 30 de maig no permet actes que continguin "discursos d'odi" en dependències municipals

2 min
Biblioteques, els feliços mons a part

PalmaL'Ajuntament de Palma ha decidit censurar la conferència Palestina, més enllà dels mites d'Israel, que l'entitat Ciutadans per Palestina havia de dur a terme aquest dijous a la biblioteca de Cort. El consistori ha anunciat la seva decisió mitjançant un comunicat en el qual argumenta que aquesta conferència, que es va fer a la UIB el 19 d'abril, ha estat condemnada pel rector de la universitat, Jaume Carot, que ha assegurat que no l'hauria permès si hagués conegut "el contingut real de l'acte".

El grup municipal Vox havia reclamat aquest mateix dimarts al batle de Palma, Jaime Martínez, que censuràs la conferència, a més de recordar que el ple municipal del 30 de maig va aprovar la iniciativa que no permet la utilització de dependències municipals "per dur a terme activitats a les quals es manifestin discursos d'odi", que va tenir el vot a favor del PP, Vox i el PSOE. "El Consistori ha tingut present el compromís assumit per l'Ajuntament de Palma a l'acord plenari del 30 de maig, on es recull la determinació de no permetre la utilització de dependències municipals per dur a terme activitats que continguin l'expressió de discursos d'odi", ha assenyalat l'Ajuntament.

"Durant la conferència [del 19 d'abril] es varen fer afirmacions d'enaltiment del terrorisme, banalització de l'holocaust i es va manifestar un discurs d'odi dirigit contra els jueus en una mostra clara d'antisemitisme", ha assegurat Vox. La formació d'extrema dreta també ha recordat "la preocupació expressada per les bibliotecàries" de l'Ajuntament en gener de 2024, quan l'historiador sionista Francisco Gil-White també va protagonitzar un acte a les dependències municipals, la qual no es va censurar. Segons Vox, la conferència de Ciutadans per Palestina, que ja es va impartir el 19 d'abril, va incloure "afirmacions d'enaltiment del terrorisme, banalització de l'holocaust i discurs d'odi cap als jueus". "Demanam al batle que no es permeti una activitat incompatible amb els valors de convivència que han de predominar en qualsevol ajuntament", assenyala el grup municipal.

El rector de la UIB demana disculpes per l'acte al campus: "Si s'hagués conegut el contingut, no s'hauria autoritzat"

Per part seva, el rector de la UIB, Jaume Carot, ha demanat disculpes a la comunitat jueva per haver acollit la mateixa conferència que l'Ajuntament de Palma ha censurat, i on es va qualificar Hamàs de "grup de resistència". Carot ha explicat que, a petició d'un estudiant, es va autoritzar un acte sobre Palestina. Això no obstant, ha assegurat que "ni el títol, ni el contingut, ni els ponents" es corresponien amb el que s'havia autoritzat. "Vull manifestar rotundament que si ens haguéssim adonat del contingut real de l'acte que finalment va tenir lloc a la UIB el 19 d'abril i al qual es fa referència, l'equip de direcció de la UIB no ho hauria permès de cap manera", ha afegit el rector. Carot també ha assenyalat que en tenir coneixement dels fets, es va contactar amb l'equip de direcció del centre per aclarir què havia passat i qui eren els responsables de l'aprovació d'aquella activitat.

El rector ha remarcat, a més, que els responsables de l'autorització havien actuat en tot moment amb bona fe. "Assumesc la meva part de responsabilitat, és a dir, no haver implementat els mecanismes de control pertinents", ha dit, abans d'assegurar que s'han adoptat mesures per evitar que una situació "tan lamentable com aquesta es repeteixi en el futur, tot i que desafortunadament no es poden oferir garanties totals".

stats