Política Cort 08/09/2023

Promoure la construcció, el mallorquí i la religió catòlica: les claus de l'acord PP-Vox a Cort

El pacte de 95 punts que han signat Jaime Martínez i Fulgencio Coll inclou "reduir un 50% la taxa per a la construcció" i "obrir l'Ajuntament el dia del Corpus i durant les processons de la Setmana Santa"

3 min
El batle de Palma, Jaime Martínez, i el líder de Vox a Palma, Fulgencio Coll, han signat dijous matí un acord programàtic per l'Ajuntament de Palma.

PalmaL'"empremta de Vox" al govern de Cort ja és oficial des d'aquest dijous, tal com han reflectit el partit d'extrema dreta i el Partit Popular en un comunicat conjunt. Si bé ambdós partits ja havien arribat a acords puntuals a l'Ajuntament de Palma i el líder de Vox, Fulgencio Coll, havia manifestat que l'acord programàtic era una realitat, no ha estat fins a aquesta setmana que el batle de Palma, Jaime Martínez, i Coll han signat i fet públic el seu pacte per donar "estabilitat" al govern de Cort.

Així, el PP aconsegueix aquesta estabilitat gràcies al suport de Vox a les propostes del Partit Popular en determinades matèries i, el que més preocupa l'equip de govern, els pressupostos municipals. Textualment, "el compromís per part de Vox de donar estabilitat al govern municipal derivarà de l'estricte compliment del pacte".

Ara bé, el preu a pagar per quatre anys d'una governabilitat estable són un paquet de 95 punts –que, segons Coll, ha "fabricat" majoritàriament el seu partit–, entre els quals destaca la intenció de promoure la construcció amb bonificacions fiscals, la modalitat lingüística pròpia de l'illa de Mallorca i les festes de caràcter religiós, concretament la catòlica.

En detall, l'acord conté dues parts i dos annexos. És en aquesta segona part de l'acord, als 95 punts programàtic, on es troba l'"empremta" que Vox vol deixar a l'Ajuntament de Palma:

La modalitat lingüística de Mallorca

La llengua és present en bona part de l'acord, tal com es reflecteix en els punts 3, 4 i 5. Entre altres coses, els partits es comprometen a "garantir el dret dels ciutadans" a ser atesos "en la mateixa llengua amb què s'adrecin a l'administració, modificant, si fos necessari, el Reglament de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Palma", i a "fer efectiu l'ús normal i oficial de la llengua catalana i de la castellana". A més, i tal com ja es va acordar en el ple, el domini palma.cat queda substituït per palma.es.

Acord entre el PP i Vox per l'Ajuntament de Palma.

L'acord també insisteix a "promoure la modalitat lingüística pròpia de l'illa de Mallorca" (punt 21). Així ho recullen els punts 86 i 87, en què s'insta les escoles infantils municipals a "recollir la realitat bilingüe de la ciutat de Palma" i al "coneixement de la modalitat lingüística de Mallorca quan s'usi el català com a llengua de comunicació".

Més construcció

La construcció és un altre element clau del pacte entre el PP i Vox. Per exemple, en el punt número 12 es comprometen a "reduir un 50% la taxa per a la construcció (del 2,6% a l'1,2%)". Però també són significatives altres mesures com ara "usar solars destinats a equipaments públics que no s'hagin de desenvolupar per a la construcció d'habitatge de protecció públic en règim de lloguer" (punt 45); "adquirir els terrenys de Son Busquets (si no es desenvolupa el compromís actual amb el govern de l'Estat) per executar-hi habitatges necessaris" (48) i "modificar el projecte de l'antiga presó per convertir-la en una alternativa a la manca d'habitatge" (49).

Festes catòliques i memòria

Encara que Fulgencio Coll insisteix a dir que les festes de caràcter religiós són, simplement, part d'una "cultura mil·lenària", aquestes farceixen l'acord programàtic amb el PP. En el punt 22 es comprometen a "restablir el cicle de música vinculat a la festa del Corpus" i, a continuació, diuen explícitament que preservaran "el caràcter propi de les festes de tipus religiós" (28), obriran "l'Ajuntament de Palma el dia en què se celebra el Corpus i durant les processons de Setmana Santa".

Dins l'àmbit del patrimoni, el pacte també inclou la "promoció de la protecció del monument de la Feixina" i "exigir al govern de Cuba la devolució de la cadira de Maceo". Pel que fa a la cultura, queda per escrit un anunci que ja va fer el regidor d'aquesta àrea, Javier Bonet, de "recuperar els premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia en les dues llengües cooficials".

Perspectiva de família

Els darrers punts del pacte estan impregnats de la "perspectiva de família", amb la qual els partits han acordat "desenvolupar les actuacions en matèria de mobilitat, desenvolupament urbanístic, infraestructures o accessibilitat" (punt 82). Juntament amb això, el PP i Vox elaboraran "un pla d'atenció i de suport a la maternitat amb ajudes i actuacions concretes, especialment adreçat a les dones en situació de vulnerabilitat, dificultat econòmica, personal o social".

Dins aquest paquet de mesures de Família, educació i política social, estableixen que consideraran "el concebut –és a dir, el fetus– com a nascut a efectes d'ajudes públiques i matriculació a les escoles infantils municipals" (88). Aparentment en favor de tot això, finalment, han acordat també "eliminar els programes d'actuació de caràcter ideològic" (18), entre els quals s'inclouen –segons especifiquen fonts de Vox– "cursos o tallers feministes o de tipus sectari, o a entitats catalanistes o d'índole separatista".

stats