Societat 06/09/2023

Cort menysté el Constitucional i descarta del tot esbucar la Feixina

La justícia encara no ha resolt el darrer recurs contra la protecció del monument, però l'Ajuntament de Palma ja ha cancel·lat el contracte de demolició

2 min
Monument de la Feixina

PalmaEl govern del Partit Popular de l'Ajuntament de Palma ja ha descartat per complet esbucar el monument de la Feixina. Així queda palès en una de les darreres mesures aprovades a la junta de govern al consistori: cancel·lar el contracte de demolició del monòlit. Ara bé, el recorregut judicial d'aquesta qüestió encara no ha acabat. Tot i que queda pendent que el Tribunal Constitucional resolgui el darrer recurs interposat contra la protecció de la Feixina, el consistori ha decidit tirar pel dret perquè "és necessari anul·lar unes obres que no es duran a terme", segons ha explicat aquest dimecres la portaveu municipal, Belén Soto.

Si bé Soto ha reconegut que "queden oberts fronts judicials", l'equip de govern ha pres la mesura "per coherència" i en contra de la voluntat del mandat anterior, que pretenia eliminar el monument. Per això, el 2016 va aprovar uns plecs per esbucar-lo, un procediment que va quedar suspès l'agost del 2017, arran de les diligències per considerar-lo un bé catalogat. Això va donar lloc a un periple judicial que va acabar al Tribunal Suprem, el qual va resoldre que el Consell de Mallorca havia de protegir aquest element, encara que no va entrar en la qüestió de fons. Per aquest motiu, l'associació de Memòria de Mallorca va interposar un recurs contra aquesta resolució de l'alt tribunal amb la intenció que s'estudiàs tota la documentació aportada.

En qualsevol cas, el nou equip de Cort considera que "ha quedat garantida la protecció d'aquest entorn monumental", en paraules de Soto, i ja ha donat per descartada la demolició. De fet, els acords de govern que varen signar el Partit Popular i Vox pel Consell de Mallorca inclouen, en el punt número 106, "la protecció de la Feixina". Concretament, varen acordar "executar la sentència per declarar-ne la protecció com a Bé Catalogat" i, fins i tot, "declarar-la BIC (Bé d'Interès Cultural)".

"En opinió d'aquest equip de govern, la pretensió dels anteriors governs municipals d'eliminar un monument que forma part de la història de Palma ha costat doblers, temps i recursos. I no només això, sinó que ha suposat un front de divisió per als ciutadans", ha declarat la portaveu municipal. Una vegada més sense tenir en compte que el Constitucional encara no s'hi ha pronunciat, Soto ha manifestat que els "alegra que les institucions judicials hagin optat per la protecció d'aquest patrimoni".

stats