Política Cort 17/06/2023

Martínez, el batle col·leccionista d’art i arquitecte del turisme

Darrere el líder del PP de Palma hi ha un pare i un germà, però també un membre del Rotary Club de Mallorca i un amic que amenitza qualsevol sobretaula

4 min
El nou batle de Palma, Jaime Martínez (PP).

PalmaTé un ca i és “el seu tresor”. Cada matí, a les 8 h, queda amb el seu germà per fer un cafè. És col·leccionista d’art contemporani i amant de la gastronomia. Alterna la política amb el càrrec de CEO a l’estudi d’arquitectura que té amb la seva dona, especialitzat en establiments turístics. Darrere del líder del Partit Popular de Palma i nou batle de Ciutat, Jaime Martínez, hi ha un pare i un germà, però també un arquitecte expert en hotels, un membre del Rotary Club de Mallorca i un amic que amenitza la sobretaula a qualsevol restaurant que acaba d’obrir. Persones que coneixen Martínez de prop el descriuen, sobretot, com “una persona que sap escoltar” i subratllen que això serà clau en el seu nou paper com a batle. 

Però el camí fins a arribar a governar la seva ciutat ha estat llarg. Nascut a Palma el 9 de maig del 1971, fill de mallorquins, Martínez va estudiar a l’escola Monti-sion. Des de jove, va decidir continuar el camí del seu pare, que va ser un arquitecte reconegut. Va partir de Mallorca per estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on es va graduar el 1997. Aviat va tornar a l’illa per entrar dins el món laboral. El mateix any que va acabar els estudis, a només 26 anys, va crear amb la que és la seva dona –l’arquitecta Patricia Domínguez–, l’estudi Homeart. Ambdós el mantenen encara en actiu, amb seu al barri de Foners de Palma.

Des de l’inici, Martínez ha sabut diversificar la seva carrera professional: també el 1997 va començar a fer feina com a director tècnic de les escoles taller de Calvià Na Boira i El vol del Pi, a les especialitats de fusteria, construcció i jardineria. Passats dos anys va partir per fer la primera incursió al Govern, on va començar a fer feina com a arquitecte de la Conselleria de Turisme a 28 anys. Però la relació entre Martínez i el consistori calvianer no va acabar aquí. El 2004 va tornar-hi amb un càrrec superior i es va començar a perfilar com a mà dreta de Carlos Delgado, qui –alhora– havia rebut l’impuls de Jaume Matas. Delgado va ser batle de Calvià entre el 2003 i el 2011 i durant aquest temps, la carrera de Martínez va viure un ascens exponencial. 

Ara bé, mentre la seva carrera s’enlairava, també s’estrenava com a pare i, avui dia, ja ho ha estat tres vegades. La filla gran és a estudiar fora, però els altres dos –adolescents– encara són a casa. Martínez es cuida cada dia de preparar-los el berenar i el dinar, després de treure el seu ca, una figura molt important a la seva vida.

Tornant als anys en què va debutar en la política, el 2004 va marcar el seu inici en el món de l’urbanisme, quan el van nomenar director adjunt en aquesta regidoria de Calvià. Tres anys després, va fer una altra escalada: en el segon mandat de Delgado com a batle de Calvià –del 2007 al 2011–, el va tornar a incorporar al seu equip, aquesta vegada com a director d’Ordenació del Territori de l’ajuntament. 

Des d’allà, tots dos van fer el salt a la política autonòmica amb la victòria del Partit Popular a les eleccions del 2011 –i José Ramón Bauzá com a president. Carlos Delgado va esdevenir conseller de Turisme i Martínez, el seu director general. La confiança de Delgado en Martínez va arribar al punt més àlgid quan va haver de renunciar com a conseller per motius personals, el desembre del 2013, i li va cedir el càrrec, el qual va ostentar fins al final de la legislatura, el 2015.

Sensat i divertit

Els qui han treballat –o treballen– amb ell dins l’àmbit de la política el defineixen com a sensat, reflexiu i pausat, i amb les coses molt clares. En la vessant més personal, asseguren que és una persona molt divertida, amb la qual es pot riure molt perquè, encara que pugui semblar seriós, guanya punts a mesura que se’l coneix. En l’àmbit tècnic, destaquen d’ell que és especialista del món turístic i un amant de l’art i la cultura. Certament, Martínez inverteix des de fa anys –i per afició– en l’art contemporani, fins al punt que és conegut com a client assidu per la majoria de galeristes de Palma. Al seu estudi, per exemple, és possible identificar una peça de Baltazar Torres, un artista portuguès compromès amb l’ètica social.

En paral·lel a la seva carrera política, Martínez no ha deixat de fer-se un lloc en l’àmbit privat, especialment en el sector turístic. Aquí, cal esmentar la seva adhesió com a soci el 2018 a l’empresa GTS (Global Tourism Services), ubicada al barri de Son Espanyolet de Ciutat. Es tracta d’una companyia internacional que, segons la seva web, està orientada a guiar i assessorar empresaris per “optimitzar el funcionament i resultats de les seves empreses turístiques”. 

Tot i això, l’exemple més evident de la bona sintonia que manté amb el món del turisme és el seu propi estudi, Homeart. Entre els projectes que s’hi han tirat endavant, destaca la construcció de l’hotel Park Hyatt Mallorca (a Canyamel), l’any 2015, i la reforma integral de l’hotel Riu Concordia (a la Platja de Palma), el 2020, que va realitzar en plena pandèmia. Tal com es descriuen a la pàgina web, la seva “experiència en el sector turístic” els ofereix un “valor afegit”, atès que els projectes es basen “en el coneixement de l’entorn, en la història i en les oportunitats conjunturals i estructurals”.

stats