Política Cort 03/06/2023

10 projectes de Palma que tombarà el batle Martínez

La limitació del lloguer vacacional, el tramvia i la protecció dels drets LGTBI es posen en joc amb l’entrada del popular a la batlia de Cort

5 min
El pronòstic és que dia 17 de juny Jaime Martínez sigui el nou batle de Palma.

PalmaJaime Martínez vol “fer de Palma una ciutat molt millor”, però per als populars aquest objectiu passa per fer tornar enrere molts dels projectes engegats pel pacte d’esquerres durant aquests vuit anys –com el tramvia– i també posar-ne en marxa de nous –crear una oficina per al lloguer vacacional. Feim un repàs de les mesures i iniciatives que el nou batle de Ciutat farà tornar enrere a partir de la seva entrada a la batlia de Cort el proper 17 de juny. 

1.

La limitació turística


“Palma s’ha de convertir en una capital mundial del turisme”, segons Martínez

El popular va fer més que una declaració d’intencions quan va anunciar que reactivaria i ampliaria les competències de la Fundació Turisme Palma 365. De fet, va defensar que “Palma s’ha de convertir en una capital mundial del turisme” i que, per això, apostaran per la cultura, la gastronomia, la sostenibilitat, l’esport i l’organització d’esdeveniments. Aquestes propostes es concretaran en una nova regidoria, la de Cultura, Turisme i Innovació, que agruparà els tres sectors. Sota aquest paraigua, Martínez construirà, per exemple, el Recinte Firal de Palma, que “albergarà grans esdeveniments nacionals i internacionals i reforçarà l’activitat congressual”. La Fira Turística i la Fira de la Construcció són alguns dels esdeveniments que pretén atreure.

2.

El feminisme i els drets LGTBI

El col·lectiu no apareix de cap manera en el programa electoral del partit

El que es coneix fins ara com la Regidoria de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma té els dies comptats. I, com a conseqüència, tots els serveis que en depenen queden en perill. En les prop de 60 pàgines de programa electoral que va presentar el Partit Popular a Palma, no hi apareix ni una vegada el col·lectiu LGTBI ni, molt menys, la paraula feminisme. Tan sols es pot trobar el terme “igualtat de gènere” en una ocasió i amb motiu del Pla municipal de suport a les famílies que el PP posarà en marxa. Aquest pla ha de “coordinar la política municipal en matèria de família, amb especial incidència en la igualtat de gènere i la conciliació”, diu el programa.  

3.

L’Oficina Antidesnonaments

El PP crearà l’Oficina Antiocupació i d’Informació per al lloguer vacacional

L’Ajuntament de Palma ha aconseguit aturar gairebé 2.000 desnonaments en vuit anys per mitjà de l’organisme creat ad hoc, l’Oficina Antidesnonaments (OAD). Tot i que els casos de famílies que els bancs treuen al carrer són més nombrosos que els de les que han patit una ocupació de casa seva, el PP de Martínez no inclou en el seu programa de govern cap mesura per continuar combatent els desnonaments, que ja han superat les xifres anteriors a la pandèmia a Palma. En canvi, els populars sí que engegaran l’Oficina Antiocupació i d’Informació per al lloguer de llarga durada i vacacional. De fet, Habtur –la patronal del lloguer turístic– va ser una de les primeres associacions a fer una picada d’ullet al nou govern autonòmic. En un comunicat, varen celebrar la victòria del PP, amb l’esperança que “acabin les prohibicions i que es compleixin les promeses fetes”. 

4.

La defensa de la llengua

Martínez farà tornar el castellà als premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia

El català tampoc forma part del pla del PP a Cort, literalment. La formació no l’esmenta en cap moment en el seu programa, només en parla de manera indirecta. Concretament, Martínez recuperarà els premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia en les dues llengües cooficials, en detriment del català. De la mateixa manera, i tot i que el seu ús social està en retrocés, equipararà la protecció i promoció del català a la del castellà a l’Administració, atès que garantirà el dret del ciutadà a ser respost en la llengua oficial en la qual s’hi ha dirigit.

5.

El topall als creuers

El calendari d’arribades limitades està tancat fins al 2024

Un altre dels actors del sector econòmic a reaccionar als resultats del Partit Popular va ser Pimeco. La patronal de pime comercials ja ha demanat al futur nou govern que potenciï el turisme de creuers i reclama un canvi en la política actual que en limita l’arribada a Ciutat. Cal recordar, en referència a l’acord a què va arribar el Govern per limitar-ne l’arribada –i en el qual també va intervenir Cort–, que el PP ja el va qualificar de “turismofòbic”. Això fa pensar que, una vegada passat el 2024 –any fins al qual estan tancades les arribades a Palma, de només tres creuers al dia–, aquesta mesura pot desaparèixer.

6.

Els blocs de Corea

Martínez ja va anunciar que la seva intenció era esbucar els edificis

Corea, tal com es coneixen els blocs d’habitatge social del Camp Redó, és un altre dels projectes que és a la corda fluixa. Mentre que l’equip de govern encara en funcions pretenia rehabilitar els edificis actuals –i permetre que els veïns hi puguin quedar–, Martínez ja va anunciar, sense tenir un projecte concret, que esbucaria tots els blocs i que hi faria “feina social”. A banda de Corea, el PP també vol ficar mà a Son Gotleu. Allà mateix, el candidat va dir que el barri era “exemple de decadència” i que, per això, impulsarà un “pla de neteja i seguretat”.

7.

Les obres del passeig Marítim

El PP en modificarà la reforma, tot i que fa més de mig any que està en marxa

El PP modificarà el projecte de la reforma del passeig Marítim de Palma, una vegada Jaime Martínez sigui proclamat batle. Segons s’hi va comprometre el candidat, la intenció del partit és canviar l’actual pla perquè les obres “no siguin una simple rentada de cara”. La proposta de Martínez es concreta, per exemple, a “crear borses d’aparcaments subterranis al llarg del passeig” i a “resoldre la relació de Palma amb el port i la mar”. El popular ja va criticar que la gestió d’aquestes obres, que es varen iniciar l’octubre, havia obligat a tancar negocis de la zona i va lamentar que s’eliminassin prop de 1.200 places d’estacionament.

8.

La segona part del PGOU

La part estructurant ja està aprovada, però la detallada queda en perill

Es pot dir que Jaime Martínez ha estat el principal detractor del Pla General d’Ordenació Urbanística de Palma (PGOU), que l’àrea de Model de Ciutat acaba d’aprovar parcialment. El ple de Cort va donar llum verda a la part estructurant aquest abril i va deixar pendent per al proper mandat –i en perill– la detallada. El candidat del PP ha arribat a qualificar el PGOU d’“il·legal” perquè, segons ell, hi falten informes o en té de desfavorables, la qual cosa posa en dubte la continuïtat del projecte, que –entre altres coses— preveu la construcció de gairebé 10.000 habitatges socials nous.

9.

El tramvia de Palma

Els esforços de dues legislatures poden haver estat debades

El PP entrarà a governar a Cort a punt per recollir alguns dels fruits dels mandats anteriors i, així i tot, els pretén rebutjar. Aquest és el cas del tramvia de Palma, que Martínez ja ha assegurat que no durà a terme. A canvi, ha dit que vol destinar el pressupost a l’electrificació dels autobusos de l’EMT, mesura que ja fa temps que està iniciada. Si els populars acaben per no fer el tramvia, els esforços d’aquest mandat i de l’anterior per aconseguir el finançament del govern de l’Estat hauran estat debades.

10.

El Pla especial de l’aeroport

Urbanisme va aturar el projecte i ara el PP el vol aprovar

Entre les primeres mesures que el govern municipal de Martínez aprovarà es troba el Pla especial de l’aeroport, que està paralitzat des del 2021, quan el ple de l’Ajuntament va denegar-ne l’aprovació. Això ha impedit fins ara la concessió de llicències d’obra nova i desenvolupar-ne activitats complementàries.

stats