Societat 02/02/2023

L'estudi d'un catedràtic de la UIB apunta que aprovar el PGOU de Palma a trossos pot ser il·legal, segons el PP

Per la seva banda, la regidora Neus Truyol defensa que fan feina dins la legalitat i qualifica de "difamació" les acusacions dels populars

2 min
Jaime Martínez Llabrés, a la seu del PP.

PalmaEl president del Partit Popular de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha advertit aquest dijous en una roda de premsa que un estudi elaborat per la Universitat de les Illes Balears assenyala que "aprovar el PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana) a trossos pot ser il·legal". Així ho determina un recent informe del catedràtic de Dret Administratiu de la UIB, Avel·lí Blasco, al qual ha pogut tenir accés l'ARA Balears. Per això, Martínez ha anunciat que el PP exigirà al proper ple la paralització del PGOU.

Per la seva banda, la regidora de Model de Ciutat –des d'on s'ha tirat endavant el PGOU–, Neus Truyol, ha defensat en declaracions a l'ARA Balears que la seva àrea fa "feina dins la legalitat" i que el PGOU ha passat pels serveis jurídics de Cort. Per això, qualifica de "difamació" les acusacions dels populars i assegura que la llei autonòmica "permet aprovar aquest procediment en dues parts: primer la part estructurant i després el POD (Pla d'Ordenació Detallada)".

"Jaime Martínez, candidat del PP a la batlia de Palma, és arquitecte i entenc que ell coneix perfectament la normativa urbanística de les Balears i com es tramita un Pla General. Però nosaltres, i l'Ajuntament de Palma, feim feina sempre dins la legalitat. El que demostra amb aquestes denúncies és que el PP rebutja un pla general que, com ja hem explicat, vol donar garanties a un habitatge assequible i fer corresponsable la part privada, que garanteix equipament públic a barriades com Pere Garau o zones més verdes", lamenta Truyol.

"L'esquerra de Cort ha tardat vuit anys a posar sobre la taula un PGOU ple d'errades i cap consens. Un text que ha rebut més de mil al·legacions de multitud de col·lectius, associacions, col·lectius tècnics de tots els àmbits, del Consell de Mallorca, del Govern i dels tècnics de l'Ajuntament", ha declarat el popular.

En aquest sentit, ha recordat que els informes del Consell de Mallorca ja apuntaven il·legalitats i que encara falten els de Patrimoni i Recursos Hídrics. Així, Martínez ha afirmat que si s'aprova definitivament només una part del PGOU, es generarà una situació caòtica que no es podria resoldre a curt termini, atès que no es pot tornar a aprovar un nou pla fins passats cinc anys.

"Impossible aplicació"

"L'informe del catedràtic de Dret Administratiu de la UIB, Avel·lí Blasco, conclou que aprovar el Pla General sense aprovar el Pla d'Ordenació Detallada podria ser objecte d'invalidesa i d'il·legalitat pels tribunals. A més, generaria un problema d'inseguretat jurídica en molts preceptes, perquè sense l'aprovació del pla detallat, el nou PGOU seria d'impossible aplicació, però l'antic ja estaria substituït. Per tant, l'aprovació separada és impossible, electoralista i comportaria múltiples problemes de legalitat", ha indicat el popular.

Amb tot, Martínez ha assegurat que l'informe d'Avel·lí Blasco es va debatre a la darrera comissió de gerència, de manera que l'equip de governen coneix l'existència. "Cal donar una solució al problema de l'habitatge de manera urgent i ser un document facilitador per tècnics i professionals, un text que ajudi que l'àrea d'urbanisme de Palma sigui el que hauria de ser, un servei públic que asseguri la legalitat de qualsevol tramitació", ha conclòs.

stats