Seguretat
Societat 14/03/2023

El PP presumeix de la llei mordassa, tot i que no hagi fet davallar la criminalitat

El partit admet que els delictes han continuat creixent amb la Llei de seguretat ciutadana en vigor, però ho atribueixen a la manca de mesures autonòmiques, com incrementar els efectius policials

2 min
Margalida Prohens i Jaime Martínez, aquest dimarts a la plaça Major de Palma.

PalmaMoments abans del fracàs de la reforma de la llei mordassa, el Partit Popular ja amenaçava de les conseqüències que tindria rebaixar la llei que van aprovar el 2015 i que, de moment, continuarà en vigor sense cap modificació. Així, tant la presidenta del PP Balears, Marga Prohens, com el candidat a la batlia de Palma, Jaime Martínez, han presumit d'una llei –de seguretat ciutadana, el seu nom oficial– que, precisament, no ha servit per evitar que augmenti la criminalitat. Segons ha denunciat la mateixa Marga Prohens, els delictes han augmentat en els darrers anys, un temps durant el qual s'ha aplicat la llei que el seu partit va tirar endavant.

Ara bé, el principal argument del partit perquè això hagi passat és la manca de mesures autonòmiques que acompanyin aquest marc normatiu, com ara dotar de més efectius els cossos policials. "A les Balears l'índex de criminalitat ha crescut un 27%, mentre que el nombre de delictes ha pujat en tres punts en els darrers vuit anys, al mateix que temps que s'incrementa la inseguretat ciutadana a tots els pobles i a la ciutat de Palma", ha insistit Prohens.

Un altre dels punts en què ha incidit Prohens davant els mitjans aquest matí ha estat "la delinqüència provocada per les bandes juvenils a Palma", davant la possibilitat que plantejava la reforma de limitar les penes als menors d'edat. "La contrareforma es posa al costat d'aquests delinqüents juvenils", ha advertit abans de saber que no tiraria endavant.

Contra l'ocupació i el 'top manta'

Ara bé, el gruix del seu discurs s'ha tornat a centrar en "combatre l'ocupació i el 'top manta". En aquesta línia, Prohens ha recordat el seu compromís de posar en marxa un pla contra l'ocupació que, entre altres mesures, introduirà l'ocupació com a falta greu en la Llei balear d'habitatge, per excloure de prestacions i habitatges públics els ocupes. A més, ha explicat que s'establiran protocols de coordinació entre administracions per garantir la intervenció ràpida i recuperar l'habitatge en les primeres 24 hores.

Per la seva banda, el candidat a la batlia de Palma del PP s'ha compromès a perseguir el 'top manta' i "posar fi a la impunitat dels actes delictius". A més, ha garantit que si arriba a ser batle "augmentaran els recursos i els efectius de la Policia Local" i "el nombre de bombers de 220 a 360", i actualitzaran "els vehicles dels quals disposen".

stats