Mà dura contra propietaris i portals web que promoguin lloguer turístic il·legal

L'esborrany del Govern estableix multes d'entre 20.000 i 40.000 euros als pisos que no estiguin degudament registrats

El Govern assegura que està disposat a plantar cara al frau vinculat al lloguer turístic. L'esborrany de l' avantprojecte de llei de modificació de la Llei de turisme, presentat aquest dilluns, preveu elevar de 4.001 a 20.000 euros l'import mínim de les infraccions greus, que podran pujar fins als 40.000 euros.

Dins aquesta categoria, el Govern hi ha inclòs, expressament, "la publicitat, la contractació o la comercialització d'establiments, activitats o empreses que no hagin presentat la corresponent declaració responsable d'inici d'activitat turística o la comunicació prèvia quan aquestes siguin exigibles per la normativa turística, i així mateix, quan les hagin presentades, no es compleixen els requeriments normatius per al seu exercici".

D'aquesta manera, el departament que dirigeix Biel Barceló es proposa imposar sancions exemplars a portals del tipus Airbnb si aquests no s'avenen a comprovar que tots els apartaments balears que s'hi anunciïn estan registrats legalment. Aquesta actitud es justifica, en el text, pels "grans perjudicis ja detectats que fa aquest tipus d'oferta il·legal a la població en general, atès que provoca manca d'oferta d'immobles".

En aquest sentit, s'admet que "si bé les sancions imposades fins ara ja podien entrar dins el rang que aquesta norma disposa, en la pràctica no eren imposades sinó que s'optava per aplicar-ne el rang més baix, la qual cosa s'ha demostrat que no és una eina adequada per combatre una problemàtica tan perjudicial".

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF