Balears 01/09/2016

El GOB reclama al Govern un pla integral de gestió i ordenació del litoral

L'entitat ecologista critica que gairebé totes les administracions tenen competències en la matèria, fet que dificulta que hi hagi "visió de conjunt" per solucionar les problemàtiques

Martí Gelabert
2 min
El GOB ha descobert les presumptes irregularitats estudiant l’expedient de Costes referent a Son Serra de Marina.

PalmaEl GOB reclama a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat que elabori un pla de gestió integrada del litoral. Aquest instrument ha de servir, segons l'entitat ecologista, per "facilitar-ne la gestió integrada" i perquè hi hagi "visió de conjunt", per tal que les administracions públiques col·laborin entre elles. De fet, aquesta és una de les denúncies que el GOB fa a les administracions, ja que tots els ens tenen competències en qüestió de territori.

La Conselleria de Territori serà la competent a l'inici de la redacció d'un pla d'aquestes característiques, a partir de la Llei de costes. "És urgent i necessari posar-hi ordre", ha apuntat Ramis. El GOB es reunirà, de fet, amb el conseller Marc Pons per abordar aquesta qüestió. "És una petició a la Conselleria, però requerirà la col·laboració de totes les autoritats amb competència", ha destacat la portaveu del GOB, Margalida Ramis. D'aquesta manera, Territori s'encarregaria d'iniciar aquest pla, que després desenvoluparan amb la resta d'administracions.

"Les Illes Balears no tenen una política explícita i accessible amb relació a la costa i el litoral", critica el GOB. En aquesta línia, l'entitat exposa que Ports de les Illes Balears, Autoritat Portuària, Demarcació de Costes, Direcció General d'Ordenació del Territori, Conselleria de Medi Ambient, Consell de Mallorca i, fins i tot, ajuntaments, tenen un ventall competencial "que impossibilita una gestió efectiva del litoral". De fet, Ramis ha criticat que "no s'està aplicant correctament la LECO".

La tensa situació viscuda aquest estiu amb relació al litoral balear ha impulsat el GOB a reclamar aquest pla al Govern balear. Ramis adverteix, de fet, que s'ha "d'evitar la reiteració estiu rere estiu" d'aquest tipus de conflictes. En concret, ha denunciat els fondejos irregulars sobre la posidònia, l'ús privatiu de la costa, les prospeccions i l'arribada de creuers, entre moltes d'altres.

D'altra banda, per conscienciar la gent, el GOB també ha decidit elaborar una campanya a partir d'infografies per a la divulgació d'aquests impactes. Alhora, s'hi exposen solucions. Ara per ara, la campanya va adreçada als ciutadans de les Illes, però no es descarta que es pugui ampliar cap al sector turístic. "Palma s'està convertint en una ciutat escenari i no en una ciutat per viure-hi", ha lamentat Ramis.

Ramis també ha destacat que durant aquest estiu s'han rebut "milers" de denúncies. Un dels darrers casos, ha advertit, és el de l'organització de sopars a Cala Tuent per part d'embarcacions. A més a més, Ramis ha ressaltat que "no es pot impedir l'accés al domini púbic, encara que tinguin permís per estar-hi".

stats