Suplements 01/02/2022

Reivindicar la lectura en veu alta

Flamboyant se suma al World Read Aloud Day amb una jornada dedicada a celebrar i posar en valor la importància de la lectura en veu alta

2 min
Autors, il·lustradors, traductors, bibliotecaris, llibreters, periodistes… llegiran en streaming la novel·la infantil 'Mofeta i Teixó' al llarg de tot el dia

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lectura en Veu Alta, que aquest any se celebra demà dimecres, 2 de febrer, l'editorial Flamboyant impulsa una iniciativa per posar en valor els beneficis de llegir en veu alta. Per això ha reunit més de vint autors, il·lustradors, traductors, llibreters, bibliotecaris, periodistes i prescriptors, que llegiran la novel·la infantil Mofeta i Teixó, escrita per Amy Timberlake i il·lustrada per Jon Klassen. La iniciativa es podrà seguir en directe a través de les seves xarxes socials, a Facebook i Twitter i també al seu canal de YouTube. Se'n farà una lectura en català, a partir de les 10.30 h, i una altra en castellà, a partir de les 15.00 h.

"Creiem que tothom hauria de tenir l'oportunitat de compartir històries". Sota aquest lema, l'associació sense ànim de lucre LitWorld va posar en marxa fa 12 anys una iniciativa global per celebrar el poder de la lectura en veu alta com un mitjà per crear comunitat, amplificar noves històries i defensar l'alfabetització com un dret humà fonamental. Des d'aleshores, el Dia Internacional de la Lectura en Veu Alta ha reunit milions de lectors d’arreu del món per celebrar el poder de la lectura i de compartir històries. 

Es farà una doble lectura del llibre. Al matí en català i a la tarda en castellà
Persones vinculades d'una manera o altra a la LIJ llegiran el llibre

Amy Timberlake, Susanna Isern, Júlia Barceló, Josep Sucarrats, Luciano Lozano, Maria Callís, Paula Jarrín, Irene Tortós, Glòria Gorchs, Marina Llompart i Jaume Centelles, entre d’altres, participaran a l'esdeveniment.

Beneficis de llegir en veu alta

Des de Flamboyant volen refermar el compromís de l’editorial amb la promoció de la lectura en veu alta. "Estem convençudes que llegir en veu alta als infants cada dia pot canviar-los la vida. I quina millor manera de celebrar-ho i reivindicar-ho que aplegant persones d’àmbits molt diversos i que treballen per acostar la lectura als infants?", afirmen Eva Jiménez (CEO) i Patricia Martín (directora editorial), cofundadores de Flamboyant. Des de l'editorial apunten al foment de la lectura en veu alta com l’eina més poderosa que hi ha per garantir als infants un futur d’oportunitats laborals i un alt nivell de felicitat i benestar. Per això, l’any 2020 van engegar una campanya de promoció lectora amb l’objectiu de conscienciar la població dels beneficis de la lectura en veu alta. 

I per què és tan important? Llegir en veu alta als infants ajuda a construir vincles afectius entre pares i fills, a augmentar el seu vocabulari i a crear coneixement de fons, proporciona un model de lectura als més petits i fomenta el desig de llegir al marge d’obligacions escolars. Tal com afirma Jim Trelease al seu llibre The Read-Aloud Handbook, "cada vegada que llegim a un infant li estem enviant un missatge de plaer directament al seu cervell".

Una joia literària ideal per llegir en veu alta

L’elecció d’aquest títol per part de Flamboyant no ha estat arbitrària. Mofeta i Teixó és el primer títol de la sèrie sobre una estranya parella, escrita i il·lustrada per dos grans i premiats noms de la literatura infantil: Amy Timberlake i Jon Klassen. Des de la seva publicació, ha estat aclamat per la crítica: va ser seleccionat com a Millor Llibre de l’Any per més de 20 llistes. La sonoritat i el ritme del text (traduït de l’anglès al català per la poeta Maria Callís), ple de bromes, jocs lingüístics i onomatopeies, el converteixen en una novel·la ideal per compartir-ne la lectura.

stats