Malbaratament alimentari
Suplements 27/09/2023

El préssec lleig que pot salvar la humanitat

Comença el Gastrorecup i una pila d'activitats per tot el territori català per conscienciar del malbaratament alimentari i reduir-lo

2 min
Préssec rostit al rom del restaurant Semproniana.

Barcelona¿Sabíeu que un terç dels aliments que es produeixen mundialment es llencen? Si el malbaratament alimentari fos un país seria el tercer del món que més gasos d'efecte hivernacle emet. Amb una reducció del 25% del malbaratament acabaríem amb la desnutrició del planeta. Són dades molt impactants que fa uns anys van fer esclatar el cap a la xef Ada Parellada. "El malbaratament alimentari no només és indigne. Hauria de ser il·legal", afirma contundent la cuinera. I així és com va néixer el Gastrorecup, un festival en el qual podeu participar.

Ahir, al restaurant Semproniana, es va donar el tret de sortida a una pila d'activitats per conscienciar d'aquest fet i consumir aquests aliments. El departament d'Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat s'hi ha implicat i ara el moviment ocupa tot el territori català. Uns 100 comensals van poder tastar les xips de pela de patata i els plats que van cuinar amb aliments aprofitats. Què vol dir això d'aprofitats? Que són aptes per al consum però que per diversos motius han estat retirats de la venda o ni tan sols hi han arribat. Per lletjos, massa grossos, massa petits, perquè l'embolcall era boterut o perquè s'acosta la seva data de caducitat. Ep, tot el que s'ofereix té garanties, és qüestió que hi hagi els circuits.

El sopar que va tenir lloc dimarts al vespre al restaurant Semproniana.

Al Semproniana hi havia una llista de plats cuinats amb el que havien aconseguit aquell dia. Tocava el que tocava i tothom s'ho va prendre com un joc. La meva veïna va menjar mongetes tendres amb cansalada curada, i jo patates amb ous i crema de carxofa. De segon em va tocar la botifarra amb poma i a ella el pollastre amb albergínia. De postres, hi havia una pila de coses, també. Com el préssec rostit al rom o el pastís de pastanaga.

De nord a sud

Hi ha 16 restaurants més que oferiran àpats com el d'ahir. La llista és la següent: Normal (Girona), l’Antic Molí (Ulldecona), Restaurant Casamar (Llafranc), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Restaurant del Centre Universitari de Turisme d’Hoteleria i Gastronomia - CETT (Barcelona), Restaurant Albert Guzmán (la Ràpita), Can Xapes (Cornellà del Terri), La Cava (Tàrrega), Antic Forn (Cervera), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Restaurant Gami (Cambrils), l’Escola d’Hostaleria de Girona (Girona), Restaurant Xopluc (la Fuliola), l’Hotel Pessets (Sort) i La Boscana (Bellvís). S'ha de reservar taula a través d'aquesta web.

A banda hi ha dues activitats previstes. El 8 d'octubre hi haurà la tercera marató de #joEspigolo, en què des de quatre punts de Catalunya us podeu apuntar gratuïtament a collir aquelles fruites i verdures que no seran posades a la venda. Els llocs on es farà aquesta activitat són el Parc Agrari del Baix Llobregat, l'Espai Agrari Baixa Tordera, el Camp de Tarragona i les Terres de Lleida. La ubicació exacta es dona al moment de la inscripció.

L'altra activitat és un dinar popular i gratuït a Tarragona. Serà al 7 d'octubre i es farà menjar per a 400 comensals amb ingredients rescatats. Serà a la plaça Corsini i tothom hi és benvingut.

stats