El consultori

Com tenir cura de la pell atòpica de les criatures

Una bona hidratació, sabons sense sabó o no abusar ni de la calefacció ni de l’aire condicionat són algunes de les recomanacions

3 min
Pel atòpica en un nadó.

BarcelonaLa pell atòpica és la malaltia inflamatòria més freqüent durant la infància. Als països desenvolupats entre un 20% i 30% dels infants la pateixen. Als anys 70 del segle passat eren un 8%, la qual cosa il·lustra com la seva incidència augmenta amb el pas del temps. La simptomatologia comprèn pell seca i èczemes o ronxes vermelles que provoquen una picor que interfereix en el son dels nadons i nens. Tal com apunta Asunción Vicente, dermatòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu, aquests símptomes solen aparèixer abans de l’any. Un percentatge de pacients veurà com els símptomes remeten amb el temps, mentre un altre hi conviurà fins a l’adultesa. També hi ha casos en els quals desapareixen amb el temps i reapareixen a l’adolescència, “però ni tots milloraran amb el temps ni tots tindran dermatitis atòpica tota la vida”, matisa la dermatòloga.

Quins motius expliquen que algunes criatures tinguin pell atòpica i altres no?

Vicente explica que es tracta d’una malaltia multifactorial. "Un primer factor té a veure amb la barrera cutània i és que hi ha pells seques en les quals la barrera que tots tenim no és eficaç contra agents externs que puguin irritar-la com són l’aigua i els microbis". Una altra causa és genètica. Tot i que no es tracti d’una malaltia hereditària, “sí que hi ha uns gens que predisposen a patir-la”. La dermatòloga subratlla que també es pot deure “a una resposta immunitària alterada” o a la “colonització pels microbis, la famosa microbiota, la qual també es troba alterada”.

I quins factors promouen els temuts brots?

Un ambient molt sec o amb molt de pols, el fred, l’ús de roba de llana o sabons irritants o inadequats, així com de perfums, podrien provocar els brots que els pacients atòpics pateixen periòdicament. Quant a la seva freqüència, Vicente apunta que hi ha persones que tenen la dermatitis atòpica de forma crònica i d’altres que tenen els brots que “fluctuen segons hi hagi un canvi d’estació, segons l'estat de la persona –si està nerviosa o no– o si pateixen una infecció cutània”.

Quines cures cal tenir en el dia a dia amb pell atòpica?

Vicente diferencia entre les “cures bàsiques” i que comprendrien “el bany diari amb aigua tèbia (mai calent), un sabó suau d’atòpia Syndet (sabó sense sabó) i una bona hidratació just després, quan la pell encara està humida”. La doctora subratlla que aquests infants –així com la població, en general– “haurien d’ensabonar-se amb les mans i no esponges, ja que aquestes acumulen humitat i, per tant, microbis”. També apunta que les cremes hidratants de farmàcia –“que totes són correctes”– s’haurien d’aplicar només a les zones lliures d’èczema, mentre que els fàrmacs receptats pel pediatre o el dermatòleg serien els que s’aplicarien a l’èczema. Això últim seria allò que Vicente anomena “cures específiques de l’èczema”. Un últim apunt: “Cal evitar les colònies i cremes amb molt perfum”.

Quines precaucions cal prendre a nivell ambiental?

Les recomanacions, explica Vicente, són “no abusar de la calefacció o l’aire condicionat, ja que ressequen l’ambient; intentar evitar catifes, joguines de roba, peluixos, cortines, etc. que acumulin pols o ventilar la casa a consciència, entre altres”.

I el sol, què? És adient exposar-hi aquestes criatures?

Vicente revela que el sol “és un tractament natural molt beneficiós per als pacients”. De fet, recomanen "que s’exposin una estona diària”. Això passa amb altres malalties, en què s’aplica l’helioteràpia. A l’hora d’exposar-los al sol, no obstant això, recomana utilitzar les proteccions solars anomenades pantalles minerals o físiques, “perquè són les que no irriten la pell”.

Poden banyar-se en piscines i al mar?

La dermatòloga explica que sí que poden, però si hi ha molt èczema ella recomanaria no anar-hi. Després, “depenent de la sensibilitat de cada infant”, cal veure com reacciona la pell a l’aigua del mar i la piscina, “perquè potser li és contraproduent”. També caldria dutxar-se de seguida “per tal d’eliminar la sal del mar o el clor de la piscina com més aviat millor”.

Hi ha alguna fórmula que ajudi a pal·liar els símptomes de la pell atòpica?

Vicente recomana “un control periòdic de la malaltia per part del dermatòleg i aplicar els fàrmacs, sigui les cremes, o les novetats terapèutiques d’ús hospitalari per a casos moderats o greus, segons les indicacions del metge”.

stats