Família

Per què confonem els noms dels fills (i de familiars)?

Ens equivoquem amb els noms una mitjana d'entre dues i quatre vegades per setmana

3 min
Penjadors d'una escola bressol

BarcelonaSegur que en més d'una ocasió us heu trobat cridant el nom d'un fill quan en realitat volíeu dir el del seu germà. Aquesta mena de confusió és "molt comuna" sobretot entre noms de familiars, explica Eulàlia Solís, neuropsicòloga de Guttmann Barcelona-Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació.

El motiu és el funcionament de la memòria de la part frontotemporal esquerra del cervell. "La memòria funciona com una xarxa de connexió i agrupa les referències semàntiques per categories relacionals", explica Solís. Per exemple, els noms de la família els emmagatzema en una categoria, els d'amics en una altra, els de coneguts en una tercera i els de famosos en una quarta, entre altres. ¿Però què passa quan ens equivoquem? Doncs que el cervell tria un nom incorrecte dins la carpeta correcta.

És per això que fins i tot pot passar que, quan cridis un fill, ho facis amb el nom del gos, perquè el cervell també ha emmagatzemat l'animal domèstic en la categoria familiar. "Està demostrat que passa més amb els gossos que amb els gats", concreta la neuropsicòloga. El motiu, segons un estudi de la Universitat de Duke (EUA) publicat a la revista Memory and Cognition, és que els gossos responen bastant més sovint que els gats al seu nom i això fa que estiguin "més integrats" en el concepte de família.

'A la punta de la llengua'

Ara bé, no amb totes les categories de noms es repeteix aquesta confusió. En el cas del cercle d'amics, és molt més baix i sol ser amb els noms d'altres amics, però en els coneguts el que passa és el que es coneix com el fenomen a la punta de la llengua, és a dir, que en aquell moment no et surt el nom. Pel que fa a personatges famosos, el que es repeteix és una confusió fonètica, és a dir, que els canviem el nom per un altre de semblant. Un exemple seria el cas de l'actor Russell Crowe o la cantant Sheryl Crow.

Les confusions dels noms dins el cercle familiar se solen donar més quan es tracta de dues persones del mateix sexe, com ara Maria per Mònica, que no de sexe diferent, com seria el cas de Maria per Martí. "Com que són noms de nen i de nena, el cervell ja els relaciona com a àmbits més dispars", concreta Solís. També és més fàcil la confusió si comencen per la mateixa lletra o si tenen el mateix nombre de síl·labes.

Els confonen més les dones que els homes

Les dones solen confondre més els noms que els homes, però no hi ha un estudi concloent que n'expliqui el perquè. Pel que fa a l'edat, se centralitza molt en el moment que es tenen criatures i a partir dels 65 anys. El motiu, explica la neuropsicòloga de Guttmann, és que quan et fas gran un dels primers deterioraments cognitius que es produeix és en el lèxic.

Segons l'estudi de la Universitat de Duke, basat en cinc enquestes fetes a més de 1.700 participants i en què s'analitzaven aspectes com el tipus de noms que es confonen, la freqüència o la relació que hi ha entre aquestes persones, una persona es confon amb els noms una mitjana d'entre dues i quatre vegades per setmana i bàsicament passa en les converses orals. "Quan ens equivoquem, normalment és perquè estem més pendents del següent missatge que volem dir que del nom", concreta Solís. En canvi, l'estudi descarta que les similituds físiques entre dues persones causin la confusió de noms.

stats