24/11/2022

Allitar-se sense fer llit

2 min
Les dones amb fibromiàlgia també volen tenir sexe, malgrat que sovint pateixen dolors vaginals crònics. A la imatge, una parella.

Visca la creativitat lèxica! I si és sexual, encara més. Les crides de l’Optimot a Twitter per recollir paraules i expressions populars (o de nova creació) ja són un clàssic que hem d’agrair. Aquesta setmana fins i tot el 3/24 s’ha fet ressò de les propostes dels tuiters per referir-se a la masturbació femenina: “Fer ralet-ralet s’ha trobat amb algunes objeccions”, explicaven. 

Que no trobem moltes d’aquestes expressions al diccionari normatiu, mira, però que no s’hi reculli ni tan sols que anar-se’n al llit pot voler dir mantenir relacions sexuals, deunidó. És evident que ens calen reculls de lèxic i fraseologia popular (editorials, aquí hi ha marro!), però tampoc cal que siguem tan puritans en l’estàndard, que acabarem destrempant el personal.

En la mateixa línia, el DIEC tampoc atribueix aquest significat sexual a allitar-se, que és com sembla que més recentment s’expressa aquesta idea (en les notícies del cor, per exemple). Seguint la majoria de diccionaris, tant allitar-se com enllitar-se es restringien al significat de ficar-se al llit (per motius de salut), tot i que ja es comencen a recollir usos d’aquest allitar-se sexual entre alguns escriptors a partir de mitjan segle XX. Pot ser evolució natural, un llit és un llit i tothom sap què s’hi pot fer (tot i que fer llit és precisament haver d’estar al llit per malaltia), però que en castellà tinguin un acostarse amb el doble sentit convida els més malpensats a arrufar el nas. Ara bé, fins ara ja teníem jeure (també una sola paraula i gens sospitós de res), tot i que sembla d’un registre menys adequat per al llenguatge informatiu. Passa una cosa semblant amb gitar-se, que el Diccionari normatiu valencià recull molt sàviament també amb el sentit sexual. 

Hi ha altres verbs susceptibles de sexualitzar-se. Si volem quedar com reis, podem utilitzar el preciós ajaçar-se. O podem recuperar ajocar-se (vist que ja hi ha gent que creu que ajocar-se aviat com les gallines vol dir llevar-se aviat). Fins i tot també té certa tradició literària colgar-se amb algú (ep, que no té res a veure amb penjar-se, no fotem). Que no tot a la vida pot ser només follar i cardar!

stats