Exèrcit
Societat Successos 22/02/2023

La Policia Científica acusa el sergent investigat de disparar la bala que va matar el legionari mallorquí

El Ministeri Públic li atribueix l'autoria del tret mortal i li reclama set anys, cinc mesos i 15 dies de presó

ARA Balears
2 min
La Legión despedeix el legionari mort a Alacant

PalmaEl Tribunal Territorial Militar Segon, amb seu a Sevilla, ha continuat aquest dimecres el judici per la mort d'un legionari mallorquí de 21 anys per un tret de fusell, durant un exercici de la brigada de la Legió amb base a Almeria, desenvolupat el març del 2019 en el camp de maniobres d'Agost (Alacant), procediment que es dirigeix contra vuit militars, si bé el Ministeri Públic acusa només dos tinents, un capità i un sergent.

Després del començament del judici la setmana passada, amb la compareixença del sergent de la Brigada de la Legió Saúl Antonio Guil, a qui el Ministeri Públic atribueix l'autoria del tret mortal i li reclama set anys, cinc mesos i 15 dies de presó. En la sessió d'aquest dimecres hi han comparegut cinc membres de la Policia Científica de la Guàrdia Civil, procedents de Madrid. Tots ells han confirmat els informes de l'esmentat departament, segons els quals el projectil que va matar el soldat mallorquí procedia del fusell del sergent inculpat.

Mitjançant aspectes de trajectòria, distància o components químics, entre altres elements, aquests membres de la Policia han confirmat, amb caràcter general, la conclusió que el projectil que va impactar contra el difunt legionari procedia del fusell que usava el sergent de la Brigada de la Legió Saúl Antonio Guil. Descarten, a més, la possibilitat que l'impacte mortal de bala derivàs d'un "rebot" d'un projectil, plantejament assenyalat pel principal inculpat en aquesta causa.

Cal recordar que els fets varen tenir lloc en unes maniobres desenvolupades el 25 de març de 2019 al camp de tir d'Agost, on l'escamot que comandava el sergent de la Brigada de la Legió Saúl Antonio Guil va escometre un exercici d'assalt a un merlet amb quatre blancs.

Sense instruccions prèvies

Segons la Fiscalia, després de culminar l'exercici programat, el sergent va cridar "'enemic al capdavant, al faldó de la muntanya, en clar blanc a les dotze', sense que aquesta ordre estigués prevista prèviament en la programació de l'exercici, ni s'hagués posat en coneixement de l'escamot", per la qual cosa varen executar aquest nou objectiu "pujant el binomi més avançat a la cresta del merlet, obrint foc des de la posició de cara a terra".

En aquest context, i segons la Fiscalia, un dels trets efectuats pel sergent "quan estava dret, des del merlet i a una distància d'uns 12,5 metres orientat a la posició" del difunt, Alejandro Jiménez, va impactar sobre el legionari, "que en aquell moment estava situat el primer pel flanc esquerre en posició de genolls en terra, amb el fusell orientat a terra". El projectil va arribar al fusell de la víctima, "que es va desestabilitzar i va patir un volteig que, no obstant això, no en va alterar la direcció. A continuació, va impactar contra el seu cos" i li va ocasionar una ferida fatal "per orifici de bala en hemitòrax dret".

stats