Tribunals
Societat 14/02/2023

El sergent acusat del tir mortal al legionari mallorquí ho nega i diu que una bala va "rebotar"

El judici per la mort del jove durant unes maniobres a Almeria ha començat aquest dimarts a Sevilla

ARA Balears
3 min
Juan Jose Jimenez, pare del legionari mallorquí mort, Alejandro Jimenez.

PalmaEl Tribunal Territorial Militar Segon, amb seu a Sevilla, ha iniciat aquest dimarts el judici per la mort d'un tret a un legionari mallorquí de 21 anys durant un exercici de la brigada de la Legió amb base a Almeria, mentre feia maniobres a un camp d'Agost (Alacant). El procediment és contra vuit militars, tot i que el Ministeri Fiscal només acusa dos tinents, un capità i un sergent. Aquest darrer ha declarat avui, en la primera sessió del judici, i ha defensat la seva innocència. El sergent ha afirmat que "sense ser expert en balística", creu que l'impacte que va rebre el soldat provenia d'"un rebot" d'una bala.

A l'inici de la sessió, després de la lectura de l'escrit d'acusació de la Fiscalia, la presidenta del tribunal ha denegat els dos aspectes sol·licitats per la defensa del sergent de la Brigada de la Legió Saúl Antonio Guil, a qui el Ministeri Públic atribueix l'autoria del tret mortal. Concretament, li han denegat la petició que els acusats prestassin declaració després de les proves testificals i pericials i la nul·litat de diferents informes pericials per la possible "ruptura de la cadena de custòdia" de diferents elements de prova, com ara l'armilla de protecció del mort.

A continuació, ha declarat el sergent, per al qual la Fiscalia demana set anys, cinc mesos i 15 dies de presó. Si bé el sergent ha reconegut que va promoure d'"improvís" el "segon objectiu" després de l'assalt inicial, que va acabar amb la mort del jove, després ha rebutjat la responsabilitat d'aquest desenllaç. Així, l'"única solució balística" a la mort seria el "rebot" de la bala, segons el sergent.

Els pares demanen justícia

Per la seva banda, els pares del legionari mallorquí mort en un camp de tir a 21 anys, Alejandro Jiménez, han reclamat "justícia" per al seu fill. Jiménez, davant els mitjans de comunicació acompanyat de la seva dona, Chari Cruz. Ambdós han assistit a la primera de les 15 sessions en les quals es desenvoluparà la vista oral en què estan personats com a acusació particular. "Vull que desapareguin. No els vull en el somni del meu fill", ha afegit Jiménez.

Els pares sostenen que els acusats per la mort del cavaller legionari han de perdre el seu uniforme per "netejar" la Legió i, per això, han reclamat una major implicació del Ministeri de Defensa, que "hauria de ser el primer que volgués netejar" les files, atès que alguns d'ells estan "vestint l'uniforme de l'Exèrcit de Terra en altres unitats". Cruz, per la seva banda, ha assenyalat que "el sergent està destinat a Mallorca al quarter que està a un quilòmetre del columbari on està el meu fill", i considera que "no és just" que tant ell com el seu fill vesteixin l'uniforme. "El meu fill du el seu informe perquè el van incinerar amb ell", ha indicat després d'assegurar que també vol els acusats "privats de llibertat" tant per la seva mort com pel suposat intent d'ocultar els fets.

Amb tot, per als pares, la mort d'Alejandro Jiménez no va ser un accident. "Si tens els blancs davant i estam tots disparant cap a davant, no hi ha cap explicació lògica que pugui mantenir el sergent ni ningú de com el meu fill va caure a la seva esquerra, a 90 graus del sergent, per un projectil directe d'aquest", ha defensat.

Revisar els protocols d'exercicis

"Ja havien ordenat l'alto el foc, però a aquest senyor se li va ocórrer la bogeria de continuar disparant i li ha costat la vida al meu fill, és un cafre", ha declarat, i ha insistit que "un accident és que em caigui una clau anglesa i et caigui al cap, no que et pegui amb la clau anglesa al cap. No té res a veure una cosa amb l'altra". Els pares han incidit en la suposada ocultació dels fets. El pare ha explicat que quan va anar a la Guàrdia Civil d'Alacant a recollir les coses del seu fill el van rebre amb la frase "li han mentit des del minut zero".

Per tot això, els progenitors han demanat també a l'Exèrcit que "revisi els seus protocols d'exercicis" perquè "no hi havia un metge present en el camp de maniobres", quan Alejandro Jiménez va rebre el tir. "Que actualitzin aquests protocols i que la seguretat estigui més valorada dins d'aquests exercicis perquè no li torni a passar a ningú", han reclamat.

stats