Societat 19/03/2020

Mallorca ja no és (per ara) un lloc de vacances

L'aeroport de Palma ha viscut el primer dia de restriccions en l'entrada de vols amb una terminal d'arribades buida i coes de turistes que intenten tornar al seu país

Catalina Riera
3 min
L'aeroport de Palma, el primer dia de restriccions de vols a causa del coronavirus.

PalmaTuristes preocupats per saber si podran tornar a casa seva, militars patrullant, llargues coes als taulells de facturació, viatgers amb màscares mèdiques... Aquesta és el panorama que hi havia a la zona de sortides de l'aeroport de Palma aquest dijous. Mentrestant, en un dia assolellat de final de setmana, la terminal d'arribades era buida com no ho està mai. Mallorca ja no és un lloc de vacances, per ara és una illa confinada a causa del coronavirus. I aquest dijous ha estat el primer dia en què s'apliquen les restriccions d'entrada a les Balears, on, en vols estatals, només es pot accedir en avió i tan sols si se n'és resident. Els pocs vols internacionals que continuen arribant-hi venen gairebé buits, I sobretot a endur-se els milers de turistes que encara intenten sortir de l'Arxipèlag.

Sara és una de les turistes afectades. Va arribar a Mallorca el 6 de març i aquest dijous tenia el vol de tornada cap a Barcelona amb Ryanair, que l'ha cancel·lat i li ha tornat els doblers del bitllet però no li ha donat cap solució. "M'han dit que si vull anar a Barcelona amb Ryanair, no ho podré fer fins el mes d'abril o el maig. He estat mirant bitllets i l'únic que hi ha és molt car, uns 500 euros", explica. Francisco Ramírez, que viu a Màlaga, va venir a Mallorca a treballar i ara no sap ni si podrà tornar a la seva ciutat. "Ahir el meu cap em va comprar un bitllet amb Vueling, però la companyia té la barrera tancada. No hi ha personal a qui demanar informació. Només ens queda ser pacients i esperar que no ens suspenguin el vol", lamenta.

La gran majoria de visitants que veuen com es van cancel·lant els vols de tornada es resignen. El sergent Rodríguez Sala, un dels militars que vigilen l'aeroport, afirma que per ara no han tingut cap problema i que els turistes compleixen.

Un membre de l'exèrcit vigila que els turistes compleixin amb les mesures de seguretat

A banda dels estrangers que havien de tornar a ca seva aquests dies i es troben amb els vols cancel·lats, hi ha els turistes que intenten avançar la tornada. El Govern balear els ha convidat a abandonar les Balears perquè "no té sentit" que quedin tancats a l'hotel. Susana Hafshtine és una de les afectades. Va arribar dissabte i havia de quedar dues setmanes. Ahir es va comprar un altre bitllet a Alemanya. "Em veig obligada a tornar", però no ho fa perquè estigui espantada: "No em fa por la situació, perquè a Espanya ho teniu molt ben organitzat".

Les coes i el col·lapse que es viuen a la zona de sortides són ben diferents del que passa a la d'arribades. Pràcticament no s'hi veu gent, només personal de l'aeroport i alguns residents de l'illa que tornen d'altres ciutats per confinar-se amb la família. Els avions que han aterrat aquest dijous a Son Sant Joan anaven pràcticament buits.

Qüestionari als que arriben

Maria Carbona ha arribat amb el vol de les 12.00  h que sortia de Madrid i explica a l'ARA Balears el protocol que ha hagut de seguir tot just entrar dins l'avió. "Ens han fet omplir un formulari en el qual havíem d'anotar si teníem tossina, febre o falta d'aire. Quan hem arribat, l'hem deixat dins una espècie de caixa. Després ens cridaven un per un i, juntament amb un guàrdia civil, anàvem a una taula on hi havia personal sanitari. Allà ens han explicat les recomanacions a seguir i ens han dit que no sortim de casa". Davant una situació d'emergència com aquesta, tota mesura de prevenció és poca, diu Biel Coll, un dels passatgers que també ha arribat amb el vol de Madrid i que troba que "el protocol que se segueix podria ser més estricte".

A causa de la crisi del coronavirus, les companyies aèries reajusten els horaris previstos, i més després de l'aplicació de les restriccions. Dilluns diverses aerolínies varen cancel·lar un total de 36 vols que tenien Mallorca com a destinació o origen. Aeroflot, la principal companyia aèria russa, dimecres també va suspendre els vols programats entre Moscou i Palma fins al 30 d'abril. A tota aquesta allau de cancel·lacions s'hi ha d'afegir les de Lufthansa, que ha suspès tots els trajectes previstos entre el 30 de març i el 3 d'abril de la ruta entre l'aeroport de Son Sant Joan i el de Frankfurt. Les darreres aerolínies que han renunciat als trajectes entre Mallorca, Menorca i Eivissa han estat Air Nostrum i Air Europa i ho han fet aquest mateix dijous.

stats