Societat 17/02/2023

Vida i record dels cinemes emblemàtics de Palma

Algunes sales, com el Rívoli i l'Augusta, encara estan en actiu, però d'altres han quedat abandonades, com el Chaplin i el Metropolitan

3 min
El cinema Lumiere

PalmaEls carrers de Ciutat han vist obrir i tancar moltes sales de cinema al llarg dels anys. La majoria, ara, han quedat reduïdes a una part de la història de Ciutat després de tancar les portes. Mentre que algunes han mantingut la funció de projectar pel·lícules, altres han vist transformat el seu espai per acollir altres activitats. A continuació us oferim un tast de les sales més emblemàtiques de Palma per recuperar-ne els anys d'esplendor i saber què se n'ha fet a través del llibre Els cinemes de Palma (Òrbita, 2015), de Verònica Fiol Obrador i Tomeu Fiol Obrador.

Multicines Chaplin

El que es coneix actualment com "els Chaplin" va ser el primer cinema que es va obrir a Palma directament com a multicines, l'any 1978. De fet, va ser el primer a Mallorca i el quart a tot l'Estat. En un primer moment es va voler obrir al carrer de la Indústria, però finalment es va ubicar al carrer del Metge Josep Darder, al número 8.

El Chaplin tenia tres sales, una de 162 espectadors, una altra de 312, i la tercera, de 134. Tot el conjunt es completava amb una hamburgueseria que duia el mateix nom, i que encara està en funcionament. Més tard, el 1980, va obrir dues sales més, la 4 i la 5, i el 1982, la sisena, al local de l'hamburgueseria. Va arribar a tenir una capacitat per acollir 1.061 espectadors, però finalment va tancar les portes l'any 2004.

El multicines Chaplin el 2001
El Chaplin, actualment

Metropolitan Palace

La sala Metropolitan Palace, ubicada al carrer de Gabriel Llabrés, es va inaugurar l'11 de febrer del 1943, en un edifici construït per l'arquitecte Roca i amb una capacitat per a 990 espectadors. Segons detalla Els cinemes de Palma, el més innovador del projecte era que el sostre i les parets laterals estaven folrats de suro, fet que oferia una acústica millor i, alhora, feia que la sala fos més fresca a l'estiu i més càlida a l'hivern.

El 1966 el varen rebatejar amb el nom Metropolitan Palace i va tenir, durant molts d'anys, la pantalla més gran de l'illa. El cinema va tornar a inaugurar-se per tercera i darrera vegada com a Multicines Metropolitan, aquest pic amb una capacitat per a 1.303 espectadors. Dècades després, el 21 de setembre del 2011, va anunciar que tancava, vençut pels "complexos d'oci", que representaven "una competència massa forta per al cinema, el qual s'havia convertit pràcticament en un cinema de barriada". Actualment, encara s'hi poden veure el rètol i els marcs destinats als anuncis de les pel·lícules.

El Metropolitan Palace, tancat des del 2011

Lumière

El cinema que fa honor als germans inventors del cinematògraf, Lumière, va ser inaugurat el 1973 a l'avinguda de Sant Ferran. El seu propietari va ser Antonio Servera Mestre, que també era el propietari del Metropolitan i del Rívoli. La seva decoració era en blanc i negre i des que va obrir va tenir la categoria d'estrena. Podia acollir fins a 543 espectadors i va tancar el 2005. Amb aquesta sala passa el mateix que amb el Metropolitan: a hores d'ara encara es poden apreciar el rètol i l'entrada d'aquest cinema, que passen desapercebuts als ulls de la gent.

El local del cinema Lumiere està per llogar.

Astoria

Aquest breu recorregut acaba al carrer de la Riera de Palma, on va obrir el cinema Astoria l'any 1939. L'arquitecte Gabriel Alomar va ser l'encarregat del projecte, que va tenir en funcionament les sales durant gairebé 60 anys. La primera es va construir amb materials de postguerra: el terra era de ciment i no tenia calefacció. Va ser en el moment que es va haver de refer el local quan va entrar en escena Alomar, que va dissenyar el projecte de l'obra. La seva capacitat va arribar a ser, després de diverses reformes, de 800 persones. L'Astoria va tancar definitivament les portes el 31 de gener del 2000 i encara es pot veure el buit que ocupava, just davant del teatre Principal de Palma.

La sala Astoria quan estava en funcionament.
L'antic Astoria.
El buit que han deixat

El dissenyador gràfic Toni Sorell, que es troba darrere els projectes de Rotuilla i Arquiilla, assegura que el canvi d’aquests espais per acollir altres serveis “és normal”. “Som molt evolutiu, no és cap tragèdia. Les coses han canviat en aquest sentit, tenim plataformes digitals i preferim quedar a ca nostra, i tota aquesta màgia i expectació del cinema es perd”, lamenta. 

Pel que fa a sales com la Lumière, que es troba en lloguer, assenyala que ningú “ha estat capaç de tirar endavant una proposta cultural de cinemaclub”. Ara com ara, l'oferta de cinema a Palma es limita a cinc sales: el Rívoli, la Sala Augusta, el CineCiutat, l'Ocimax i el Porto Pi. Ara bé, pel que fa a sales històriques, tan sols ens queden les dues primeres, el Rívoli –que va obrir el 1959– i l'Augusta –el 1948.

stats