Saturació turística
Societat 22/05/2024

Les veus crítiques de la Mesa per a la sostenibilitat de l'Executiu reclamen accions immediates

Les entitats ecologistes manifesten preocupació per l'amnistia que el Govern vol aplicar a les construccions en rústic

3 min
Marga Prohens i els representants de les institucions balears minuts abans de l'inici de la Mesa per a la sostenibilitat.

PalmaLa necessitat d'aplicar mesures de manera immediata i la preocupació per l'amnistia que prepara el Govern per a les edificacions en rústic han centrat les intervencions dels representants de col·lectius ecologistes i agràries durant la primera trobada de la Mesa del Govern per a la sostenibilitat –hi han participat aproximadament 140 entitats. "Les darreres setmanes, hi ha hagut un canvi radical en el discurs de les institucions en referència al turisme. Però des d'aquestes institucions s'ha permès i afavorit la situació que avui ens alarma i que tant està perjudicant la classe mitjana i treballadora que ho sustenta tot", ha dit el representant del Fòrum de la Societat Civil, Joan Forteza, a més de criticar el "paternalisme" de la intervenció de la presidenta del Govern, Marga Prohens.

"No ha anunciat quines mesures es podrien prendre ni ha parlat de decreixement", ha continuat Forteza, qui ha remarcat que la Fundació Impulsa i el CES ja han fet estudis i han aportat dades sobre la massificació turística. "És el moment de fer-ne ús", ha dit. Pel que fa a les mesures, el Fòrum proposa algunes que es poden aplicar a curt termini, com activar el comitè de rutes aeroportuàries; reclamar al govern espanyol que prohibeixi els jets privats a partir de 2025; un nou conveni amb CLIA –la patronal dels creuers– i les empreses navilieres perquè només arribi un creuer diari a Palma, amb un màxim de 4.000 places; limitar a 25.000 els cotxes de lloguer entre abril i setembre a partir de 2025; prohibir el lloguer turístic a tots els plurifamiliars i denegar-lo a les cases legalitzades en rústic; duplicar els inspectors del Consell de Mallorca; i fer decréixer les places hoteleres donant de baixa les obsoletes i reconvertint-les en espais verds, equipaments i habitatges socials.

El president d'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), Miquel Coll, ha estat un dels més crítics amb les construccions en rústic. "El sòl rústic no és accessible per als pagesos. No el poden ni comprar perquè ha esdevingut un bé urbanitzable i s'ha de pagar a preu de solar", ha lamentat, i ha recordat que la pagesia també s'enfronta a la instal·lació de parcs fotovoltaics. "Estam preocupats per l'amnistia en rústic, que implica consum d'aigua", ha manifestat per la seva part Juan Calvo, de l'Aliança per l'Aigua.

En acabar la reunió de la mesa, la presidenta del GOB, Margalida Ramis, ha criticat que "la realitat se li està girant en contra" al Govern. "És difícil entreveure quina coherència podran tenir els anuncis del PP amb algunes de les qüestions que s'han plantejat aquí", ha continuat. Ramis ha considerat també que és sorprenent que "es vulgui partir de zero en qüestió d'anàlisi i diagnosi", perquè ja n'hi ha feina feta per "totes les parts de la societat civil i el sector econòmic". "Si vols abordar una qüestió estratègica i xerrar de transició, hi ha molt més que obrir espais de diàleg entre diferents sectors. Hi ha qüestions d'aposta política i de pressupostos, i de tot això no se n'ha xerrat en absolut", ha afegit.

Quant a l'elecció del director gerent de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, com a coordinador del comitè d'experts, que Marga Prohens ha defensat com a imparcial, la presidenta del GOB ha considerat que "en absolut és una elecció imparcial". "Sabem qui hi ha darrere de la Fundació Impulsa, que és la part econòmica. D'imparcial no té res", ha dit, recordant que Impulsa té un discurs "molt marcat".

El PSIB lamenta que Prohens segueixi parlant d’estudis i no adopti mesures urgents

Per la seva banda, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha lamentat que la proposta del Govern "no es correspon amb les mesures que posa en marxa", i mentrestant, parla d'estudis i diagnòstics, sense abordar "problemes tan greus i tan urgents" com és l'accés a l'habitatge o el control de càrregues de treball. A més, ha criticat que mentre Prohens parla de consens per a la sostenibilitat, n'adopta altres mesures de forma unilateral, com el decret per legalitzar el sòl rústic o la supressió dels controls d'inspecció de treball aquest estiu, sense basar-se en cap dada ni cap estudi.

El portaveu de MÉS per Mallorca a la Cambra parlamentària, Lluís Apesteguia, ha dit que el seu partit participarà propositivament del procés obert alhora que demana "valentia" a l'hora de fer les anàlisis i les propostes per fer front al col·lapse turístic. Segons ha dit, des de MÉS per Mallorca seran responsables i respondran i participarem de la crida al debat i als consensos del Govern, però demanen que aquesta responsabilitat sigui corresposta per part del PP i "s'abandonin les polítiques de creixement que ara mateix s'estan duent a terme". "Si el Pacte ha de servir per transformar el present pensant en el futur, ens hi tendran; si ha d'acabar convertint-se amb un paripé de paraules buides de contingut, que no comptin amb nosaltres", ha advertit.

stats