Saturació turística
Societat 22/05/2024

Sus a la Mesa del Govern per a la sostenibilitat sense cap mesura a curt termini

Un comitè d'experts, que encara no té data d'inici ni composició, dirigirà la feina de diversos grups de treball

4 min
Marga Prohens ha presidit la primera reunió de la Mesa per al pacte social i polític per a la sostenibilitat.

PalmaLa primera reunió de la Mesa per a la sostenibilitat, que el Govern ha convocat per posar sobre la taula la transformació del model turístic, ha finalitzat sense cap mesura a curt termini per part de l'Executiu, més enllà de la creació d'un comitè d'experts, sense data d'inici ni composició, que coordinarà la feina que una vuitena de grups de treball farà a partir d'ara. El director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, serà l'encarregat de dirigir-lo. L'objectiu és elaborar un document que serveixi com a full de ruta de la transformació del model turístic i posar solució al malestar que la saturació turística ha generat en la ciutadania.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha presidit aquesta primera trobada a l'escola d'Hoteleria i, com sol fer cada vegada que fa referència a la massificació turística, ha remarcat la importància d'assolir, no només la sostenibilitat ambiental i social, sinó també econòmica. "Anirem avançant en el procés participatiu. Compartim el diagnòstic i l'oportunitat d'haver d'actuar, de la necessitat de dades fiables per prendre reformes legislatives", ha dit Prohens com a conclusió, a més de remarcar que el document no ha de ser "una suma de voluntats sense una visió, una estratègia i unes mesures comunes".

De fet, una de les poques crítiques que s'han sentit durant la trobada ha estat precisament que l'elaboració de noves dades pot retardar la presa de decisions, quan ja hi ha entitats, com el CES i la Fundació Impulsa, que han aportat informació sobre la situació. Com ja va informar l'ARA Balears, la majoria d'entitats convocades són proturístiques i han lloat aquesta iniciativa del Govern.

Prohens ha remarcat que el pacte "no va contra ningú" i ha assenyalat que les Illes travessen una situació "límit". "La congestió compromet la competitivitat de la destinació i està afectant la rendibilitat social. S'ha de corregir aquesta inèrcia i la pèrdua evident de benestar", ha afegit.

Un dels mantres de la presidenta al llarg de la seva intervenció ha estat una crida a la prudència i a no caure en la precipitació. "Tots compartim la sensació que arribam tard i sembla que hem de córrer, però aquesta seria la primera errada. Tant de bo haguéssim arribat abans", ha dit, a més de fer referència a les 115.000 places turístiques que es varen crear durant les legislatures del Pacte d'esquerres.

D'altra banda, i malgrat que no ha especificat cap mesura concreta, Prohens ha mencionat els objectius d'aquest pacte: diversificació, promoure incentius polítics contra la saturació, preservar els sistemes naturals, millorar la coordinació entre administracions, adequar les decisions a la capacitat de la destinació, orientar la promoció i desenvolupar sistemes fiables d'indicadors.

El sector reclama prudència

Pel que fa a les intervencions, les patronals turístiques han fet una crida a la prudència, perquè no es prenguin mesures de manera precipitada. El rector de la UIB, Jaume Carot, ha indicat que cal "pensar quina és la visió" que es vol com a passa inicial. "Això ens permet definir objectius i dissenyar estratègies", ha comentat, i ha assenyalat tres passes: "Visió, objectius i accions".

El president d'OK Group –de vehicles de lloguer–, Othman Ktiri, ha estat un dels participants que ha defensat amb més vehemència que no s'apliquin mesures reduccionistes, sobretot pel que fa al parc mòbil. Ktiri ha assegurat que el volum de cotxes de lloguer de les Balears respon a la demanda i ha subratllat que "la llei de l'oferta i la demanda és sàvia". "Em qued tranquil en saber que tot es farà d'acord amb dades i no sota la precipitació, que ens pot dur a decisions equivocades", ha dit. També ha indicat que el que passa a Mallorca "s'ha de posar en un context internacional" i ha recomanat als ciutadans de les Illes que viatgin "per veure què passa a altres ciutats i s'adonin de la complexitat de la situació".

En canvi, el president de Taxis-Pimem, Biel Moragues, ha reivindicat el paper del transport públic col·lectiu i ha criticat entre línies el plantejament de Ktiri. "Amb tota l'oferta i la demanda que vulguis no arribarem enlloc", ha dit, a més de reclamar un model que limiti els cotxes com a Formentera. "El transport públic és la base i ha de tenir una mobilitat més àmplia. Som defensor del carril VAO i crec que n'hi hauria d'haver més", ha reivindicat en presència del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, el principal promotor de l'eliminació d'aquest tipus de via.

Per part seva, el vicepresident d'Exceltur, José Luis Zoreda, ha reclamat que el debat sobre el model turístic es dugui a terme sense confrontació. "S'ha d'anar cap a un objectiu comú perquè les Balears puguin ser el millor exemple de transformació integral", ha apuntat. Zoreda ha estat un dels intervinents que més ha incidit en la necessitat d'aturar l'augment del nombre de turistes i ha remarcat que "no es pot créixer més en volum". "Hem de créixer amb la satisfacció més gran de la ciutadania i els residents", ha continuat.

La disminució del PIB per càpita ha centrat la intervenció del vicepresident del Cercle d'Economia de Mallorca, Lluís Quetglas, qui també ha destacat l'augment de població a les Illes i la manca d'inversions de l'Estat. Pel que fa al problema de l'habitatge, Quetglas ha assenyalat que "calen mesures radicals". Precisament un dels sectors a qui es relaciona més amb el problema de l'habitatge, el del lloguer turístic, ha reclamat que les mesures que s'apliquin siguin "proporcionals", segons ha manifestat la gerent d'Habtur, Maria Gibert, qui ha lamentat que el seu sector sigui "dels més castigats públicament i quant a regulació".

Pel que fa al sector hoteler, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha qualificat la creació de la mesa de "punt d'inflexió" i ha recalcat que el sector necessita "coordinació, ordenació i un pla integral". "Sobretot, calen dades actualitzades, perquè les que tenim són obsoletes", ha afegit. Per la seva part, la presidenta de Pimeco, Carolina Domingo, ha reclamat que no es limitin més els creuers perquè "el petit comerç pugui subsistir". I el secretari general de CCOO, José Luis García, ha demanat que es tinguin en compte els treballadors a l'hora de prendre mesures.

stats