Saturació turística
Societat 21/05/2024

La majoria dels convidats pel Govern a la mesa per a la sostenibilitat són entitats i patronals proturisme

L'activisme social i ecologista estarà representat pel Fòrum de la Societat Civil, el GOB, el Grup Excursionista de Mallorca (GEM), la Federació d'Associacions de Veïns i Tramuntana XXI

3 min
Turistes a la Seu de Mallorca.

PalmaLa majoria dels participants en la mesa que el Govern ha convocat aquest dimecres per consensuar mesures sobre el model turístic amb la societat civil són entitats i patronals proturisme, segons consta al llistat de convidats de l'Executiu, al qual ha tingut accés l'ARA Balears. Hi seuran representants del Govern, consells i ajuntaments, juntament amb patronals com CAEB, PIMEM, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Exceltur, l'Associació Hotelera de Menorca (Ashome), l'Associació d'habitatges de lloguer turístic (Habtur), l'Associació Internacional de Línies Creuers (CLIA), la Plataforma Sí Creuers, el Foment del Turisme, l'Associació Balear de l'Oci i l'Entreteniment (Abone), les patronals de cotxes de lloguer (Baleval i Aevab), l'Agrupació Empresarial de Lloguer de VCT, l'Associació de Clubs Nàutics, el cluster Turistec, l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges (Aviba) i la Federació Balear de Transports, entre molts d'altres. També hi assistiran representants dels partits polítics i dels sindicats, de la UIB, els cònsols de França i Alemanya, així com els cercles d'economia de Mallorca i Menorca i la Fundació Impulsa.

La representació de l'activisme social i ecologista es redueix al Fòrum de la Societat Civil, el GOB, el Grup Excursionista de Mallorca (GEM), la Federació d'Associacions de Veïns i Tramuntana XXI. La reunió començarà a les 9.30 h a l'auditori de l'Escola d'Hoteleria, i els hotelers ja han reclamat "prudència i rigor", segons ha manifestat la FEHM al diari Última Hora, a més de remarcar que es tracta d'"obrir espais al diàleg". La patronal ha apuntat que "necessàriament hi ha d'haver un esperit constructiu" i ha recordat que el debat s'ha d'emmarcar en "el rigor en la informació i les dades". La FEHM també adverteix que les actuacions que puguin sorgir de la mesa s'han de dur a terme "des de la prudència i la visió estratègica de la destinació".

"El Govern vol prendre mesures valentes i amb el màxim consens possible", va assegurar divendres el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, després de la reunió del Consell de Govern. Costa va indicar que la finalitat de la mesa és "cobrir el màxim espectre de la societat civil i que el màxim nombre de persones pugui tenir veu". Segons el vicepresident "és hora de prendre decisions valentes per fer front al repte que representa la gestió turística i la transformació del model productiu". "No els volem prendre tots sols, sinó de la mà de tota la societat civil de les Illes", va afegir.

Mobilitzacions

Ara bé, la plataforma Menys Turisme, Més Vida coordina de manera paral·lela a la convocatòria del Govern quines seran les mobilitzacions socials que es duran a terme per reivindicar el final de la saturació turística i el canvi de model econòmic, i no sembla que la mesa d'aquest dimecres pugui contribuir a desactivar aquest moviment. “Hi ha una resposta política per intentar calmar els ànims abans de la temporada turística, però que ningú pensi que això està arreglat”, va dir la presidenta del GOB, Margalida Ramis, a la primera assemblea de la plataforma, que es va fer divendres a Sineu.

De moment, les propostes concretes dels populars no responen a la magnitud del descontentament. D’una banda, el Govern ha anunciat que vol estudiar la massificació per zones, perquè un dels mantres de l’Executiu és que cal basar-se en dades i no en sensacions. Ara bé, si se cerquen dades sobre aquest pla, no se sap quan començarà, quina serà la seva durada ni quines mesures concretes se’n derivaran. El que sí que ja ha executat el Govern és aportar 1,6 milions d’euros a un conveni amb el Reial Mallorca perquè promocioni les Balears com a destinació turística. Tampoc no ha escatimat mitjans per fer promoció a fires com la World Travel Market de Londres o la ITB de Berlín. 

stats