Societat 02/05/2021

Un usuari del TIB agredeix un conductor d'autobús pel preu del bitllet

El Sindicat Autònom de Transports alerta que altres xòfers ja han patit insults des que es va posar en marxa el nou sistema de preus

2 min
Un dels autobusos del TIB

PalmaEl Sindicat Autònom de Transports de les Illes Balears ha denunciat aquest diumenge que un conductor del TIB va rebre cops de puny i es va tallar amb la mampara protectora quan un client el va atacar després de saber el preu del bitllet. L'organització ha rebutjat que els conductors hagin de patir el malestar dels clients amb el nou sistema tarifari del TIB.

En un comunicat han advertit que no és un cas aïllat, ja que d'ençà que es va posar en marxa el nou sistema tarifari, l'1 de gener, diversos conductors han rebut insults i faltes de respecte perquè "el preu del bitllet s'ha disparat, en lloc de disminuir amb el temps". El sindicat tem que aquestes situacions s'incrementin quan es recuperi el trànsit normalitzat de passatgers.

L'organització ha reivindicat que els conductors han fet tot el possible per "compensar" les "moltes mancances" del nou servei del TIB. "Continuam igual que el primer dia, i els conductors donen la cara enfront dels usuaris, que a vegades s'esplaien amb qui tenen davant malgrat no tenir culpa de res", expliquen en el comunicat.

Per tot això, han reclamat a la Conselleria de Mobilitat que faci els canvis necessaris perquè el preu dels bitllets deixi de generar conflictes, establint un preu progressiu i ajustat als trajectes. També han demanat que es faciliti més informació sobre el nou sistema a les aturades i als vehicles públics.

Un sistema qüestionat

D'ençà que la Conselleria de Mobilitat va posar en marxa el nou sistema tarifari no han deixat de créixer les queixes contra el preu dels bitllets, tant del bus com del tren. Els ajuntaments d’Alaró i Binissalem varen criticar els nous preus del TIB a mitjan gener. El primer va demanar a la Conselleria que els usuaris sense targeta Intermodal no haguessin de pagar dos bitllets: el del bus llançadora –l’estació és a cinc quilòmetres del poble– i el del tren, perquè el bus “és un servei complementari”. El Consistori binissalemer va aprovar una moció –amb el vot en contra del PSIB– en què demanava una reducció general dels preus.

De fet, com va informar l'ARA Balears, el nou sistema no iguala en molts casos els antics preus dels abonaments, i això ha provocat nombroses queixes dels usuaris del transport públic. Si la tarifa actual s’abarateix depenent del nombre de viatges, aquest sistema perjudica especialment els treballadors que fan feina des de casa i els que tenen vacances o estan malalts i no es desplacen tant durant el mateix mes.

El comitè d'empresa de Serveis Ferroviaris de Mallorca també es va sumar a les crítiques i va qualificar de "despropòsit" el nou sistema tarifari del tren, ja que el considera "poc clar" i amb uns preus abusius i excloents. El grup parlamentari d'Unides Podem, a més, va reclamar al Govern que revisi el nou sistema tarifari. Tot i això, en les darreres setmanes el conseller de Mobilitat, Josep Marí Ribas, ha defensat el nou model de preus, però sí que ha admès que hi pot haver trams on l'usuari surti perjudicat.

stats