Societat 13/10/2020

UGT i CSIF protesten per la manca de personal sanitari i la saturació d'Atenció Primària

Els sindicats denuncien que no s'estan atenent les patologies que no estan relacionades amb el coronavirus

A. T.
2 min
Membres d'UGT i CSIF aquest dimarts a la porta del centre de salut d'Escola Graduada a Palma

PalmaEls sindicats UGT (Unió General de Treballadors) i CSIF (Central Sindical Independent i de Funcionaris) s'han concentrat aquest dimarts davant el centre de salut Escola Graduada a les 12 h per sumar-se a les protestes que arranquen aquest dimarts als centres de salut per reclamar més personal sanitari. La secretària del sector de salut d'UGT, Aurora López, ha assegurat que "els professionals que s'han contractat no han estat suficients" i que a hores d'ara "és difícil que t'atengui un facultatiu".

Això és especialment complicat en el cas de "les patologies que no són covid-19", puntualitza López. Si bé afirma que no hi ha cap professional sanitari sense contracte, "tampoc no en queda cap a la borsa" i ja "no saben a qui telefonar". Un dels problemes és que "els professionals que venien d'altres comunitats ja no tenen per què fer-ho si ho tenen més fàcil allà", diu la sindicalista.

"L'Atenció Primària ja està saturada", ha denunciat López, que critica que "quan hi telefones et diuen que algú es posarà en contacte amb tu i et telefonen després de quatre o cinc dies i, segons el que tinguis, et deriven a un altre metge o no". El problema, afegeix, és que "per accedir a una derivació primer t'han d'atendre per telèfon i la teleassistència funciona d'aquella manera".

Dèficit de més de 800 persones

Per la seva banda, el representant del CSIF, Guillem Vila, ha advertit que "si no hi ha personal ni espais, la pandèmia no aturarà" i per això el seu sindicat demana que, si es creen nous centres, com els de covid exprés, "s'han de dotar amb els recursos necessaris". Vila assenyala que "la ciutadania està notant que és impossible accedir al centre de salut" i això el que fa és saturar encara més els hospitals, perquè la gent decideix acudir directament a Urgències.

Davant això, el sindicalista reivindica "que paguin com toca, que es facin torns com toca i que els descansos siguin com toca", perquè el personal "treballi a gust a l'Administració pública". Segons els seus càlculs, encara farien falta "unes 800 o 900 persones més de diferents categories" per suplir la manca de personal.

stats