Societat 11/03/2022

Troben un crani i casquets d'armes de la Guerra Civil a la fossa d'Eivissa

ARA Balears
1 min
Restes trobades a l'exhumació del cementeri de ses Figueretes (Eivissa)

PalmaNova troballa a una fossa de les Illes Balears. Aquest divendres Memòria Històrica ha informat que durant la novena jornada de treball en les tasques d'exhumació del cementiri vell de ses Figueretes (Eivissa) s'han localitzat almenys set casquets de fusell de l'època i una vintena de fragments de crani amb fractures perimortem —és a dir, produïdes prop del moment de la mort— compatibles amb el pas de projectil d'arma de foc.

Ara, un cop descobertes les restes, en les pròximes setmanes s'estudiaran les evidències exhumades i es prendran mostres d'ADN a les famílies que ho han sol·licitat. Segons ha detallat el Govern, en un comunicat, aquestes troballes, sumades les intervencions prèvies, permetrien inferir que almenys part de les execucions referides en les recerques i els diferents testimoniatges es varen fer dins el cementeri.

Cal recordar que la primera i segona fase d'exhumació de ses Figueretes ja varen permetre localitzar les restes òssies d'almenys deu persones i documentar en la fossa tant la presència de munició de l'època —inclòs el casquet d'un projectil de fusell Mauser, amb la inscripció PS (Pirotecnia de Sevilla) 1934 en la base—, com de marques causades per impactes de bala a la paret del quart panteó, comptant des de l'entrada.

stats