TOCAR TERRA
Societat 11/05/2018

Temps de fires

Mateu Morro fa un repàs a les diferents fires que es duran a terme i explica les principals activitats que es faran a cada una d'elles

Mateu Morro
3 min
Temps de fires

La Fira de Son Carrió

Diumenge hi ha mostra de races autòctones, exposició d’animals

La Fira de Son Carrió segueix la seva trajectòria de vinculació amb la pagesia. Enguany han elegit la patata mallorquina com a element protagonista. Diumenge, 13 de maig, hi ha mostra de races autòctones, exposició d’animals i al Centre Cultural Ca n’Apol·lònia hi ha una exposició sobre la patata mallorquina, l’origen del seu conreu i la seva gastronomia, amb venda i degustació de plats elaborats amb patates. A Mallorca tenim una enorme cultura patatera, i no sols a sa Pobla, per això és tot un encert aquesta opció firal per un producte bàsic de la nostra agricultura. També hi seran presents els formatges Binibeca, de la DO Maó-Menorca, i la venda d’anyelles i xots de la raça ovella mallorquina, amb concurs morfològic d’aquesta ovella. No hi faltarà el tast de vi ni els bullanguers caparrots carrioners i els xeremiers del Puig de sa Font, amb ball de bot amb l’Agrupació sa Torre.

Fira de Campos

S’hi farà el XXVIII Concurs de Boví Frisó

Aquest cap de setmana és el de la Fira de Maig de Campos. Un cop mes la Fira de les Vaques mostra la feina dels ramaders per millorar les vaques de llet. S’hi durà a terme el XXVIII Concurs Morfològic Selecte de Boví Frisó. Diumenge, demà, hi ha el concurs de futures promeses i després la desfilada d’honor i lliurament de premis. Hi participen 5 vaqueries de Mallorca (SAT Son Carbó, Hort de Son Coves, Can Roca, Son Fosquet i ses Veles) i 14 vaqueries de Menorca. Organitza l’esdeveniment l’Ajuntament de Campos i l’Associació Frisona Balear. També hi ha una interessant dedicació als productes de la fleca. Sota el títol de ‘PAPAPA, ferments i altres farines’ hi ha tast de pans especials, un obrador de forn fent feina en directe, mostra de pans del món i el concurs del millor pa moreno de Mallorca. També hi ha activitats festives i culturals, entre les quals el IX Cicle poètic i musical Campos és poesia.

Gat per llebre

Troben terreny adobat en unes illes turístiques

Són temes sensibles, perquè afecten tothom: 50 tones de carn intervinguda, carns barrejades amb subproductes per augmentar-ne el pes, una partida caducada fa tres anys, rompudes de la cadena de fred per vendre com a fresques carns que no ho són, carn sense etiqueta i sense traçabilitat... Segons la informació difosa per les autoritats sanitàries i la policia, en les intervencions a Marratxí i Calvià, es tracta de pràctiques adreçades a comercialitzar carns dolentes o sense traçabilitat, com si fossin carns bones o carns de qualitat, amb beneficis del 500 %. Aquestes pràctiques troben terreny adobat en unes illes turístiques. Com a mercat finalista absorbim el pitjor i més barat del mercat, fent difícil la producció local. Però no en donem la culpa tan sols a les empreses investigades perquè un sistema carni tan aberrant necessita moltes complicitats, començant per la dels consumidors.

L’escorxador de Manacor

No tothom entén que és important mantenir una ramaderia

Sense instal·lacions adequades el sistema carni mallorquí dependrà en exclusiva de pràctiques comercials incertes i de carns de dubtosa procedència i qualitat. Per això el tancament temporal de l’escorxador de Manacor és una mala notícia, ja que deixa la zona de Llevant i part del Pla en mala situació. És clar que no hi mancarà carn a balquena i a bon preu, però no hauria de ser, pel que hem vist, sense etiqueta i caducada. Per fortuna, les notícies de Manacor són esperançadores. Sembla que en unes poques setmanes l’escorxador es podrà reobrir, duites a terme les millores necessàries i regularitzada la situació administrativa. Les gestions del regidor Antoni Sureda, amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, comencen a donar resultat i a vèncer incomprensions. No tothom entén que és important mantenir una ramaderia i un sistema carni capaç de proporcionar bons aliments a la població.

Jornada d’enoturisme

Hi ha una xerrada al Centre de Cultura Sa Nostra

Vins, turisme i cultura és la proposta que fa la denominació d’origen Binissalem. Dilluns, dia 14 de maig, es du a terme la IV Jornada d’Enoturisme de la DO Binissalem. En la jornada hi ha una xerrada al Centre de Cultura Sa Nostra sobre ‘Enoturisme en el segle XXI. Noves estratègies’, però també hi ha una part pràctica consistent en una excursió en trenet pel vinyet de la denominació, amb aturades a dos cellers, que inclouen la degustació dels millors vins dels elaboradors visitats acompanyats d’altres productes de la bona taula. Inclosa en la jornada, en el Celler Jaume de Puntiró de Santa Maria, hi ha una interessant i imaginativa exposició de 100 botelles de vi etiquetades amb 100 fotografies diferents de Miquel Frontera.

stats