Societat 17/11/2020

Els sindicats tornen a protestar contra la congelació salarial dels funcionaris a les portes del Parlament

El PP acusa el Govern de discriminar els seus treballadors públics

Ara Balears
2 min
Un moment de la protesta d'aquest dimarts davant del Parlament

PalmaEls sindicats amb representació en la Mesa Sectorial dels Treballadors Públics de les Balears (UGT, CCOO, Simebal, STEI, CSIF i FSES) s'han concentrat aquest dimarts a les portes del Parlament per protestar per la congelació salarial dels funcionaris de la Comunitat Autònoma, previstos en els pressupostos del Govern per al 2021. En concret, les pujades previstes per l'Estat d'un 2% el 2020 i un 0,9% el 2021 no es veuran reflectides en les nòmines dels treballadors públics de les Illes.

Segons ha informat l'agència Efe, el secretari general de la Federació de Treballadors Públics d'UGT a les Balears, Miguel Ángel Romero, ha retret al Govern que s'autodenomini "Govern del diàleg". "Si l'Executiu digués que amb els 38 milions d'euros que no ens pagarà contractaria més personal, reforçaria els serveis públics i ens ho agraís públicament, hi hauríem estat d'acord", ha assegurat.

El secretari general de l'STEI, Miquel Gelabert, ha criticat que "el Govern està acotant el cap davant Madrid". Per això, ha considerat que la protesta és "un acte de responsabilitat". "Hem de sortir al carrer. És un maltractament que ens fa l'Administració autonòmica", ha dit.

Els sindicats ja es varen concentrar aquest dilluns davant el Consolat de Mar i varen poder parlar amb la presidenta Armengol, però va ser només "una recepció", segons va indicar el secretari general del Sindicat d'infermeria de les Balears (Satse), Jorge Tera.

Les crítiques del PP

Per la seva banda, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha acusat el Govern de discriminar els seus funcionaris en aplicar la congelació salarial. Lafuente ha remarcat que, malgrat les dificultats greus de totes les administracions públiques, "tots han fet l'actualització salarial prevista en el BOE menys el Govern". El popular ha demanat els motius pels quals l'Executiu balear "discrimina els seus treballadors, respecte d'altres funcionaris públics".

"Vostès discriminen", ha dit Lafuente, a més de retreure al Govern que presumeix de negociar amb els sindicats quan els varen "tancar la porta" després de la protesta de dilluns davant el Consolat de Mar i ha augmentat un 80% la contractació temporal en el sector públic. El diputat popular ha recordat que el Govern deu 10.000 hores extres als sanitaris. "L'atur no s'arregla contractant familiars del partit", ha criticat.

La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha indicat que l'Executiu ha contractat un 12% més de treballadors públics. Castro ha explicat que la raó de la congelació salarial dels funcionaris és la "crisi sanitària i econòmica", que ha obligat el Govern a "apostar per la cosa pública". La consellera ha defensat un increment del personal que reflecteixen els pressupostos per al 2021, amb una pujada d'un 6% de la despesa de personal i la contractació per combatre la pandèmia. També ha recordat que el Govern ha contractat més de 900 sanitaris, 40 rastrejadors i 450 professors. "Aquestes són les raons per les quals plantejam la congelació", ha afegit.

stats