Sanitat planteja vacunar els joves de 12 a 17 anys dues setmanes abans de l'inici del curs

Pedro Sánchez celebra que ja hi ha deu milions d'immunitzats a Espanya

, i
Laia Forès/ ARA Balears
2 min
Els joves de 12 a 16 anys es vacunaran als instituts

Madrid/PalmaEl ministeri de Sanitat planeja vacunar els adolescents de 12 a 17 anys dues setmanes abans de l'inici del curs escolar, segons ha anunciat aquest divendres la ministra, Carolina Darias. La idea del govern espanyol és proposar a la comissió de Salut Pública que els adolescents es comencin a vacunar a finals d'estiu, uns quinze dies abans del retorn a les aules, per garantir la presencialitat dels alumnes durant tot el curs.

L'única vacuna autoritzada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, en anglès) per als adolescents d'entre 12 i 15 anys és Pfizer, que consta de dues dosis que s'han d'inocular espaiades en 21 dies com a mínim. La primera dosi comença a fer efecte després dels primers catorze dies, de manera que molts dels joves que siguin vacunats podrien començar les classes parcialment immunitzats.

En qüestió de setmanes també se sabrà si la vacuna de Moderna, que també està en fase d'estudi per a menors de 18 anys, podrà inocular-se als més joves. El fabricant assegura que el seu preparat és "altament efectiu" i ja ha anunciat que aquest mes portarà els resultats a l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès) i a la resta d'agències reguladores per sol·licitar la seva autorització.

Com sempre, serà el ministeri de Sanitat qui, al Consell Interterritorial de Salut, fixi a quines edats i quan es podrà iniciar la vacunació d'aquest col·lectiu però els governs autonòmics decidiran com les inoculen.

Aquest acord entre Sanitat i les comunitats referma el pla de vacunació de les Illes Balears. Fa unes setmanes la consellera de Salut de l'Arxipèlag, Patrícia Gómez, ja va anunciar que l'objectiu de les Balears era prioritzar la vacunació dels adolescents d'entre 12 i 16 anys el setembre per tal d'augmentar la seguretat sanitària de cara a l'inici del curs escolar.

En aquest sentit, Gómez va destacar que quan comenci el curs 2020-2021 "la gran majoria dels docents ja estaran vacunats" i amb la vacunació dels alumnes d'aquesta franja d'edat s'avançarà notablement per aconseguir que els centres escolars siguin espais lliures de covid-19.

La data prevista perquè comenci el nou curs a les Illes Balears és el 10 de setembre, i Sanitat i les comunitats autònomes han començat a treballar per tal que la campanya de vacunació dels adolescents d'entre 12 a 17 pugui començar abans de l'inici del curs per així garantir que un sector de l'alumnat ja estigui parcialment immunitzat.

Presencialitat total a les aules

La Conselleria d'Educació de les Illes Balears va informar que la intenció és recuperar la presencialitat en totes les etapes a principi del curs que ve. Tot i recuperar certa normalitat, Educació va remarcar que es mantindran les resta de restriccions per evitar que els centres educatius de l'Arxipèlag es puguin convertir en un focus de contagi.

D'aquesta manera, el curs que ve s'eliminarà l'educació telemàtica, però es mantindran els grups bombolla a Infantil i Primària, i l'ús de la mascareta a partir de sis anys. A més, també preveu mantenir la distància de seguretat, tot i que Educació està estudiant la possibilitat de reduir-la a un metre.

stats