Societat 22/02/2024

Sanitaris per la Llengua veu positius els cursos de català, però amb matisos

El col·lectiu critica que se'n limiti la disponibilitat als centres hospitalaris "en detriment de l'Atenció Primària" i que la modalitat telemàtica hagi de ser sincrònica, entre altres punts

ARA Balears
2 min
Son Espases durant la pandèmia.

PalmaSanitaris per la Llengua ha emès un comunicat en què ha fet una valoració positiva dels cursos bàsics de català, sota el nom 'Salut!', que la Conselleria de Salut ha posat en marxa per al personal de l'IB-Salut. En aquest sentit, el col·lectiu ha assenyalat que considera que les unitats en què estarà estructurat el programa "són adequades" per a un curs inicial i que "és un encert" que s'organitzi amb suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Així mateix, ha titllat de "correcte i adequat" que es posi l'èmfasi d'aquests cursos en el lèxic i la fraseologia de l'àmbit de la salut i la malaltia i que es plantegi reeditar-los periòdicament entre enguany i el 2027.

D'altra banda, entre els punts amb els quals no s'han mostrat d'acord, han apuntat el fet que la disponibilitat dels cursos es limiti als centres hospitalaris "en detriment de l'Atenció Primària" i que, això, "és un error de concepte que s'ha de resoldre". Des del col·lectiu també han censurat que la modalitat telemàtica hagi de ser sincrònica i que les classes no quedin gravades: "és un anacronisme", han assegurat.

"Entendre els usuaris en la seva llengua és una necessitat assistencial. Aquest dret dels usuaris l'ha de garantir el sistema sanitari, així que el fet que els cursos siguin voluntaris deixa aquesta responsabilitat en mans dels professionals nouvinguts", han lamentat en el comunicat, i han indicat que completar un curs bàsic de català d'aquest tipus "hauria de ser obligatori per al personal que no hagi acreditat un coneixement de català suficient".

A més, han exposat que si no es considera la possibilitat de fer els cursos dins l'horari laboral (i que es facin exclusivament de 16 a 18 h) es deixa de nou a càrrec de la iniciativa i responsabilitat individual dels professionals el seu aprenentatge del català. En últim lloc, han manifestat que "s'hauria d'aclarir si el curs també va destinat a personal d'administració" i han criticat el fet que, tot i que no es completin, els cursos puguin conduir a l'acreditació d'un nivell de coneixement de català i puntuar en processos de personal. "És un greuge comparatiu amb el personal que ha aconseguit un títol oficial", han conclòs.

stats