Societat 28/01/2021

Salut desplaça tres pacients crítics de Can Misses a Son Espases per la saturació de l'hospital

La Conselleria ha enviat deu infermeres més a reforçar l'assistència i la gerència del centre ha denegat els permisos de vacances dels treballadors

3 min
Una sanitària a l'hospital de Son Espases.

L'àrea de Salut d'Eivissa i Formentera desplaçarà aquest dijous horabaixa tres pacients crítics de Can Misses a Son Espases per la saturació que pateix actualment l'hospital eivissenc. El pla de contingència del centre preveu l'ampliació de nou places més d'UCI, però aquestes no estaran totalment operatives fins que "es completin els equips professionals assistencials", segons expliquen en un comunicat.

Avui, la consellera Patrícia Gómez ha assegurat que la situació al centre hospitalari és "molt greu". El centre encara pot ampliar més els espais destinats a ingressos per coronavirus, però el principal problema és la manca de personal.

Gómez ha explicat que prop de la meitat dels sanitaris confinats a l'illa són a Eivissa, i ha informat que aquesta setmana s'han mogut deu infermeres més de Mallorca cap a la gran de les Pitiüses per reforçar l'assistència, que se sumen a les deu que s'hi varen desplaçar la setmana passada. A més, la gerència de l'hospital ha denegat els permisos de vacances dels treballadors.

Les darreres dades sanitàries mostren com l'increment dels contagis es comença a desaccelerar a l'illa, però amb unes xifres encara molt altes: una incidència acumulada a 14 dies (IA14) de 2.234 casos per 100.000 persones i una taxa de positivitat la darrera setmana d'un 25,52%. Pel que fa a Formentera, la corba també s'estabilitza. Així i tot, la petita de les Pitiüses manté aquests dies una IA14 al voltant de les 1.200 infeccions i una taxa de positivitat en les proves diagnòstiques del 12%.

A Mallorca la pandèmia continua desaccelerant-se, i avui situa la seva IA14 en 379 casos per 100.000 persones. De fet, la cap de Salut ha afirmat que "començam a doblegar la tercera onada". Així i tot, ha assegurat que és necessari mantenir les restriccions perquè continuen sent xifres altes i "i hem de garantir la seguretat del sistema sanitari". A més, ha defensat que "no ens podem permetre mantenir aquesta incidència perquè, a mitjà termini, el sistema no ho pot sostenir".

A Menorca també davalla la corba, encara que no ho fa tant com a Mallorca. L'illa passa d'una IA14 de 502 ahir a 470 avui, i presenta una taxa de positius d'un 9,4%. Al conjunt de les Balears, la incidència acumulada és de 649 contagis, molt per sota de la mitjana a l'Estat, que ja ronda els 900 casos per 100.000 habitants.

Malgrat la millora a l'Arxipèlag, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha alertat que no s'ha d'abaixar la guàrdia perquè encara falta veure com afectarà la variant britànica les properes setmanes i mesos. Arranz ha defensat que "com més baixos estiguem, menys afectació hauríem de tenir en el nombre de casos per la presència d'aquesta soca". Amb tot, ha subratllat que "sens dubte tindrà algun tipus d'efecte" i que, per tant, "s'ha de disminuir tant com puguem la incidència".

Vuit morts més

La Conselleria de Salut ha notificat aquest dijous vuit morts més per coronavirus, amb els quals són 579 les víctimes mortals des de l'inici de la pandèmia. També ha notificat 339 nous contagis en 24 hores a les Illes. Cal dir que continua per sisè dia consecutiu la davallada de casos actius: avui n'hi ha 8.559, 277 menys que ahir.

En la darrera jornada s'han fet 5.494 proves diagnòstiques –entre tests d'antígens i PCR– i 172 han donat positiu a Eivissa; 146 a Mallorca; 1 a Formentera i 20 a Menorca. A les residències de gent gran també baixen les persones amb infecció activa. Actualment aquests centres tenen 84 professionals i 86 usuaris contagiats, i, d'aquests darrers, 83 es troben a l'hospital.

Als hospitals, davallen els pacients a l'UCI després de cinc dies amb augment d'ingressos. Ara com ara les Illes tenen 133 pacients crítics (tres menys que ahir) i 437 a planta (9 més). Quant als contagis entre professionals sanitaris, 284 treballadors continuen actius i hi ha un total de 462 confinats, ja sigui per infecció confirmada o per sospita.

stats