Societat 14/10/2021

Salut defensa que no s'ha aturat mai el programa de cribratge de càncer de pit

La Conselleria admet que s'ha alentit la citació per manca de personal i ja s'hi han destinat reforços d'altres àrees

ARA Balears
2 min
Una mamografia.

PalmaLa Conselleria de Salut assegura que "en cap cas" s'ha aturat el programa preventiu de cribratge de càncer de pit "ni es planteja fer-ho", segons asseguren fonts del departament de Patricia Gómez. Respon, així, a la informació publicada dissabte per Diario de Mallorca, on s'assegurava que s'havien suspès els cribratges per manca de personal. Salut admet que, durant les darreres setmanes, s'ha alentit la citació per manca de recursos humans, però les mateixes fonts asseguren que ja s'hi han destinat reforços d'altres àrees per recuperar el ritme.

Les places varen quedar descobertes perquè les persones que les ocupaven han guanyat unes oposicions i s'han incorporat a les places a les quals han estat destinades definitivament. En aquest sentit, Gómez va assegurar ahir que se'ls va oferir agafar una referència per evitar aquesta situació, però no varen acceptar l'oferta. Ara mateix, els llocs de feina en el programa de cribratge continuen en el tràmit administratiu per ser cobertes.

Amb tot, cal dir que de setembre a gener Salut ha citat 24.195 dones, un 43% més que el 2020, que varen ser 17.638. Si es compara amb el 2019, s'ha cridat un 17% menys de dones. En aquest punt, Salut argumenta que llavors no hi havia pandèmia i que, enguany, les Balears han hagut de fer front a dues onades de covid-19 que han obligat a frenar l'activitat no essencial quan hi ha hagut pics de pressió assistencial. De les més de 25.000 dones citades enguany, el 82% ha acudit a la cita.

La consellera va afirmar ahir que confiava plenament en la coordinadora de l'Estratègia contra el Càncer de la comunitat, Carmen Sánchez-Contador. Per la seva banda, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, va negar ahir que hi hagués hagut cap endarreriment en la prevenció oncològica durant la pandèmia de covid-19 a les Balears. Això sí, va explicar que es trobaven amb més pacients amb càncers avançats perquè ells mateixos no havien acudit al servei.

stats