Societat 30/12/2022

Salut fa una crida a vacunar-se contra el covid-19 davant la incertesa per l'onada a la Xina

Només el 9% de la població illenca menor de 60 anys ha rebut la darrera dosi de reforç i en els majors d'aquesta edat no arriba al 50%

2 min
Una sanitària administra la vacuna contra el coronavirus.

PalmaLa cobertura vacunal contra el covid-19 no està tenint els resultats que la Conselleria de Salut voldria. Ara com ara, només el 9% de la població menor de 60 anys ha rebut la darrera dosi de reforç i el percentatge és del 47% en majors de 60 anys. Pel que fa als professionals sanitaris, el 20% s'ha vaccinat amb la dosi de record bivalent. Aquestes són dades actualitzades de l'IB-Salut que ha donat aquest divendres la coordinadora de la campanya de vacunació i directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell.

La coordinadora de la campanya ha fet una crida a tota la població perquè s'immunitzi, davant la incertesa internacional per l'onada de contagis a la Xina i l'impacte d'altres virus respiratoris, especialment de la grip. "La situació internacional és una mica preocupant, la Xina té una onada fortíssima de contagis i estam expectants", ha afirmat Carandell, que ha recordat que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja ha informat que Espanya demanarà pauta completa o PCR negativa a tots els viatgers de la Xina.

A les residències de gent gran és on hi ha un major nombre de persones immunitzades: un 87% dels usuaris a tot l'Arxipèlag s'ha vaccinat, però Carandell ha alertat que a Menorca aquest percentatge davalla fins al 67%. D'altra banda, ha assegurat que la darrera variant de l'òmicron, la B1.1, ja ha arribat a les Balears, però "no és una variant de preocupació, només és una variant a observar", perquè no sembla que tingui ni més capacitat de contagi ni més letalitat.

L'impacte de la grip

"Estam bastant bé", ha valorat Carandell referint-se a la situació epidemiològica a les Illes Balears. Actualment hi ha 40 persones ingressades per coronavirus a planta i una a l'UCI. Així i tot, ha alertat que a la Península ja s'està veient un augment dels ingressos de persones de més de 79 anys per virus respiratoris "i hem d'estar molt alerta". En aquest punt, també ha insistit en la vacunació contra la grip, sobretot les persones més vulnerables. Les darreres dades de l'IB-Salut apunten que entre els majors de 60 anys s'ha immunitzat el 41% de la població, i entre els menors d'aquesta edat, el 10%.

La directora assistencial del Servei de Salut ha donat aquestes informacions des de Son Dureta, un punt de vacunació que tancarà les portes després de 17 mesos d'activitat i més de 300.000 vacunes inoculades, perquè hi comencen les obres del que serà el nou hospital sociosanitari. En els dies de màxima activitat, aquest espai ha arribat a injectar més de 2.800 dosis. Cal dir que quedaran oberts els punts de Francesc Quetglas a Palma i els vacunòdroms d'Inca i Manacor per vacunar-se sense cita, a més dels centres de salut.

stats