Societat 09/01/2024

Salut acatarà "inicialment" les mascaretes obligatòries als centres sanitaris

La consellera ha assegurat que la decisió del Ministeri no s'adapta a la situació de les Balears i que suposa una "invasió competencial"

2 min
Una infermera administra una vacuna de la grip

Palma La consellera de Salut, Manuela García, ha assegurat que el Govern acatarà “inicialment” l’obligatorietat de les mascaretes a hospitals i centres de salut aprovada pel Ministeri de Sanitat. D’aquesta manera, a partir d’aquests dimecres entrarà en vigor aquesta norma. “Ho acatarem, malgrat que és una invasió d’una competència nostra i que la situació epidemiològica de les Balears no ha empitjorat”, ha dit Garcia. La consellera ha exposat que el Govern farà al·legacions a la mesura, per demanar un protocol amb el qual “en funció de la incidència sanitària siguin els experts els que diguin a partir de quina taxa s’han d’aplicar aquestes mesures”.

García ha considerat que mesures com la mascareta obligatòria envien un missatge d'alerta a la ciutadania: "Hem de tenir molta cura amb les mesures que prenem, perquè estam creant alarmisme", ha dit. En la mateixa línia ha assegurat que "no falta cap mena de subministrament –en relació amb la falta de mascaretes– per fer front a les circumstàncies que es puguin produir". "No hi ha cap senyal d'alerta", ha remarcat Garcia,. "A l'hospital Son Espases s'ha recuperat l'activitat quirúrgica prepandèmia, que encara no s'havia assolit, i, malgrat que el nombre d'urgències és alt, no hi ha una gran pressió assistencial," ha dit García per reforçar la seva posició. Ara bé, la consellera ha assegurat que les circumstàncies epidemiològiques "han de comandar" i els tècnics "han de prendre les decisions de manera consensuada". "Si un epidemiòleg em diu que la taxa d'infecció s'està precipitant i que cal prendre mesures, ho faré sense cap problema", ha dit García.

Els col·lectius sanitaris, a favor de la mascareta

La consellera ha fet aquestes declaracions just el dia en què diferents col·lectius i veus del sector sanitari han donat suport al plantejament del Ministeri i, per tant, a la mascareta obligatòria. Ho han fet el Sindicat Metge, la Societat de Metges de Família i el Col·legi d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba). "La situació actual requereix aquesta mesura i altres per alentir els contagis i evitar que empitjori la situació de sobrecàrrega actual, que té un doble impacte sobre la salut de la població", ha manifestat el Coiba mitjançant un comunicat. Les infermeres remarquen que "la mascareta és una mesura necessària per protegir les persones més vulnerables i els sanitaris". A més, ha considerat que "reduir els contagis ajudaria a minvar la pressió assistencial i les baixes de les mateixes infermeres", ja que aquestes circumstàncies repercuteixen en l'atenció als pacients.

En relació amb aquests pronunciaments, García ha expressat el seu respecte: "Res a dir. Podríem parlar des d'un punt de vista tècnic i veure per què els que són salutistes i epidemiòlegs no consideren necessària la mascareta". El coordinador del centre de salut de Menorca, ha afegit, "no la considera necessària i ha demanat tranquil·litat absoluta perquè ens trobam en una situació de grip estacional i fer d'això una pandèmia és molt fort". "Puc entendre l'obligatorietat de la mascareta per als sanitaris des del punt de vista ètic i moral, perquè és la millor manera de protegir-nos quan assistim pacients amb patologies respiratòries", ha dit.

stats