Societat 08/01/2024

Salut deixa la porta oberta a recuperar les mascaretes, però rebutja les autobaixes de tres dies

La consellera Manuela García ha assegurat que la situació sanitària actual és "l'esperada de cada any" i que les Balears són l'autonomia amb la menor incidència d'Espanya

2 min
Vacuna contra el grip

PalmaLa Conselleria de Salut no descarta imposar l'obligatorietat de l'ús de la màscara a hospitals i centres sanitaris si la incidència de virus respiratoris experimenta un creixement els pròxims dies o setmanes. De moment, es manté la recomanació. Així ho ha explicat la consellera Manuela García, després del Consell Interterritorial Extraordinari d’avui, en el qual no s'ha arribat a cap acord. García ha llançat un missatge de tranquil·litat a la població insistint que "això no és la covid" i que la situació actual era "esperable" per a aquesta època de l'any i que la incidència dels virus és semblant a la de l'any anterior. García, de fet, ha justificat continuar amb la recomanació de l'ús de la màscara, atès que les Balears, avui en dia, presenta una taxa de 260 casos d'infeccions respiratòria per cada 100.000 habitants, amb una taxa de grip d'uns 60,8 casos per cada 100.000 habitants. "És una taxa molt baixa. La més baixa del país", ha afirmat.

La implantació de la mascareta forma part d’un conjunt de mesures "que es prenen de manera àgil, segons van succeint els esdeveniments. No podem assegurar que hi hagi la mateixa incidència avui que d'aquí a una setmana o que hi hagi un estrès en alguna situació que t'obligui a fer-ho", ha assenyalat .

Manuela García ha negat al mateix temps que les Balears estiguin travessant un moment de col·lapse sanitari i ha insistit que és la situació esperable de cada any. "Tots som conscients que cada any durant els mesos de desembre i els mesos de gener hi ha un augment de la circulació dels virus respiratoris, i això és el que està succeint. Tots els hospitals tenim un pla de contingència que s'anirà implantant "a mesura que la situació empitjori o sigui necessari", ha afegit. El pla de contingència hospitalària preveu mesures com l'obertura extraordinària de llits, en funció de l'evolució de les urgències i ingressos. Ara per ara, ha dit que "les urgències hospitalàries han baixat des del 2 de gener i ara s'està en una situació d'estabilitat".

En contra de l'autobaixa

García també ha mostrat el rebuig a la proposta d'autobaixa de tres dies per malalties lleus plantejada pel Ministeri de Sanitat. La consellera ha defensat que una baixa laboral és un acte mèdic que requereix la participació d'un facultatiu, sigui presencialment o, en casos d'estreta relació, de manera telemàtica o telefònica. "A les Balears es pot obtenir una baixa laboral via telefònica si el metge et coneix, però sempre serà un acte mèdic, no una declaració voluntària", ha afegit.

Pel que fa a les dades de vacunació, Garcia ha informat que s'han inoculat el 40% dels majors de 60 anys i un 80% dels malalts crònics. El principal problema, ha assenyalat, és la baixa taxa de vacunació dels nins. "La vacuna pels nins de fins als 16 anys és fantàstica i nasal, que és la zona d'entrada del virus. El nivell actual de vacunació és francament millorable", ha dit. "És la vacuna que hauríem volgut durant la pandèmia de covid". Amb l'objectiu de millorar l'abast de la campanya de vacunació en anys pròxims, Salut planteja modificacions entre les quals hi ha les d'oferir la inoculació sense cita des del primer moment. També està sobre la taula fer feina per educar i conscienciar la ciutadania sobre els avantatges de vacunar-se.

stats