Societat 04/01/2024

La manca de recursos sanitaris agreuja l'epidèmia de grip a les Balears

Malgrat l'increment de casos, els experts asseguren que són valors habituals per a l'època i fan una crida a la calma

3 min
Es disparen les urgències per casos de grip

PalmaEl virus de la grip, com cada any, ja circula per les Illes Balears. Les dades més recents de què disposa Salut mostren una incidència de 37,8 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra, malgrat que s'ha disparat en les darreres setmanes –quan n'era una tercera part– "no són gens escandaloses i se situen, fins i tot, per davall dels valors que hi havia l'any passat a la mateixa època", assenyala Joan Carles March, professor a l'escola andalusa de Salut Pública. Malgrat tot, a causa de l'increment exponencial d'infeccions en poc temps ja s'ha considerat que les Balears es troben en una situació d'epidèmia. Ara bé, l'expert assenyala dues raons principals d'aquest increment: la manca de preparació i de recursos del sistema sanitari i els hàbits de la gent. Per franges d'edat, la més afectada per la grip és la de 0 a 4 anys, amb una taxa de 136,7 casos/100.000 habitants, seguida per la de 5 a 14 anys, amb 64/100.000 habitants.

Enfront d'aquesta situació, March és contundent i assegura que "és normal que en aquesta època hi hagi més virus, perquè tenim més humitat, fa més fred, estam tots més junts, i això obre la porta a més infeccions i reinfeccions". La situació actual "és la normal dels darrers 25 anys. No ens hem de preocupar", assenyala. El virus que predomina és el de la grip, i concretament la grip A. "Però també tenim covid i altres virus. Tenim una sopa que genera infeccions habituals en aquesta època", assegura.

En l'increment de casos i, per tant, de la tensió assistencial, hi té a veure la situació del sistema sanitari. "L'Atenció Primària està molt malament, perquè no se la cuida prou i els professionals no tenen el paper que haurien de tenir. Tot plegat deriva en què el sistema no pot donar una resposta ràpida a la quantitat de persones que estan constipades i víriques", explica March. Davant aquesta situació, la ciutadania opta per anar a les urgències hospitalàries "i se saturen", lamenta.

Per tot plegat, demana a la Conselleria que, més enllà de recomanacions per fer front als virus, "també cal indicar en quins casos cal anar, i quan no, a un centre de salut, i el mateix s'ha de fer amb els hospitals". Remarca que és necessari que les autoritats apostin per la vigilància i que la ciutadania ventili els espais per evitar les infeccions. "Hem de vacunar-nos més i fer que els casos greus vagin a urgències i els lleus es quedin a casa. S'ha d'entendre que quan un té mal de cap, no cal anar a l'hospital, es pot prendre un paracetamol i fer repòs", afegeix l'expert.

Mesures de precaució

En un fil de X, la Conselleria de Salut ha insistit aquest dimecres en les recomanacions per evitar els virus respiratoris, enfront de l'augment de casos de grip i covid. En concret, la Direcció General de Salut Pública ha remarcat la importància de preservar la salut individual i col·lectiva davant la baixada de les temperatures i l'augment de les trobades socials en aquestes dates.

Les vacunes, ha assenyalat, són segures, ja que preveuen les infeccions i protegeixen l'entorn. En aquest sentit, ha incidit en el fet que es pot demanar cita per a la vacunació. A més, Salut ha recomanat cobrir-se el nas i la boca en tossir o esternudar, usar mocadors d'un sol ús per a contenir les gotes respiratòries o les secrecions i tirar-los a les escombraries. Així mateix, ha aconsellat netejar-se sovint les mans amb aigua i sabó o amb un gel que contingui alcohol i fer servir màscara si es pateix un refredat. Al mateix temps, ha reclamat que s'eviti anar a la feina si es tenen símptomes de malaltia, sempre que sigui possible.

stats