La méteo
Societat 03/09/2023

Els aiguats superen els 200 l/m² a les Terres de l'Ebre en un diumenge també de vent i mala mar

Avui les ratxes podrien superar els 70 km/h en alguns punts de la costa. Demà la calor tornarà a ser intensa

3 min
Carretera inundada a Ulldecona

BarcelonaMatinada d'aiguats molt intensos a les Terres de l'Ebre i en alguns punts del Camp de Tarragona. Les pluges descarreguen encara amb molta intensitat aquest matí entre el Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta, després de deixar aiguats forts també durant la nit en punts del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre.

De matinada les pluges han arribat a acumular 50 l/m² en només 30 minuts a Mas de Barberans i a Alcanar han caigut 61 l/m² entre dos quarts de vuit i les vuit, fet que ha portat Protecció Civil a demanar precaució a causa de la possible crescuda de rius al Baix Ebre i comarques veïnes i a sol·licitar el confinament dels habitants d'Alcanar. Poc abans de les 9 del matí el Meteocat ha emès d'observació per acumulació de pluja al Montsià on ja es constatava que s'havien superat els 200 l/m². Al voltant també de les 9 del matí han quedat tallades carreteres importants com l'AP-7 entre Ulldecona i Freginals i l'N-340 entre Alcanar i Amposta.

D'entre els totals de pluja acumulats entre ahir i avui destaquen (en l/m²):

  • Mas de Barberans, 243
  • Alcanar, 218
  • Parc natural dels Ports, 201
  • Santa Bàrbara, 200 (fins a les 9 h)
  • Ulldecona (els Valentins), 159
  • Observatori de l'Ebre, 157
  • Tivissa, 136
  • L'Ametlla de Mar, 118
  • El Masroig, 111
  • Benissanet, 93
  • Amposta, 88
  • El Perelló, 80
  • Horta de Sant Joan, 78
  • Gandesa, 65

La intensitat de l'aiguat a Alcanar s'assembla força a les inundacions de fa tot just dos anys, en què van arribar a caure 77 l/m² en 30 minuts, avui han sigut 61 entre les 7.30 h i les 8 h, però és possible que en trenta minuts sense mirar hores exactes la quantitat de pluja hagi sigut encara més important. Aquell 1 de setembre del 2021 van caure fins a 260 l/m² a Alcanar.

Estimació de la pluja acumulada fins a les 12 h

A Mas de Barberans els 188 l/m² acumulats avui són la pluja més abundant en un sol dia des del temporal de l'octubre del 2000. Les pluges han caigut en zones que feia temps que no rebien una regada important. A Tivissa la pluja dels últims dos dies (136 l/m²) supera àmpliament la dels últims sis mesos (99 l/m²). Molts dels registres d'avui a les Terres de l'Ebre no tenen precedents des del novembre de l'any passat o en algun cas des del novembre del 2021.

Seguim immersos en aquest canvi de temps que avui sobretot provocarà ventades a la costa i molt mala mar. Amb el pas del matí les pluges s'han anat allunyant no només de Catalunya sinó també del País Valencià, on durant les últimes 24 hores també hi ha hagut aiguats molt importants com els 203 l/m² de Boriol, els 17 de Vilafamés, els 101 d'Alzira o els 94 de València. Avui les precipitacions afectaran sobretot la part central de la Península, on podria haver-hi acumulacions importants que superin fins i tot els 200 l/m². L'Aemet ha activat un avís vermell al sud de la Comunitat de Madrid i al voltant de Toledo a causa de la previsió de fortes pluges.

Fins a les 16.30 h el vent d'entre llevant i gregal ha bufat amb ratxes de 73 km/h a Tivissa, de 71 al Port de Barcelona o de 65 a Torredembarra. A primera hora de la tarda la boia de mesura que Ports de l'Estat té a Tarragona ha registrat onades màximes de 4 metres i a Barcelona de 3,5. El Meteocat té actius avisos per vent a tota la costa i al prelitoral central, i també per mala mar; en aquest cas, el perill més alt és a les Terres de l'Ebre, on s'esperen onades de més de 4 metres. El vent no afluixarà fàcilment i demà encara serà protagonista en molts punts de la costa. Tampoc millorarà fàcilment la situació marítima, tot i que dilluns amb el pas de les hores el temporal anirà amainant.

Aquesta tarda les clarianes aniran guanyant protagonisme. La temperatura ha arribat a 33 graus a Tremp i a Vallfogona de Balaguer, a 31,5 a Lleida i 31,3 a l'aeroport de Reus. La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un repunt important de la temperatura, amb màximes que tornaran a superar els 35 °C a Ponent i temperatures mínimes que podrien arribar encara a ser tòrrides en alguns punts de la costa. El més probable és que lentament la calor es vagi apagant a mesura que avanci la setmana, però no tornarem a la fresca de fa alguns dies, sinó a una calor d'estiu molt moderada.

La setmana que ve començarà amb molt de sol. Les últimes actualitzacions dels models de previsió han aigualit una mica la possibilitat de ruixats destacables a partir de dijous, i tot fa pensar que com a mínim fins diumenge el temps serà molt estable i com a molt amb algunes estones de cel mig ennuvolat en comarques de l'oest.

stats